Sestavine
Kvašeno testo
- 250 g moke (gladke)
- 120 ml mleka (mlačnega)
- 20 g kvasa
- 30 g masla
- 30 g sladkorja
- 1 rumenjak
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- ščepec soli
- 1/2 limone (neškropljena, naribana lupina)
Nadev
- 140 g marelic (suhih, nasekljanih)
- 1 žlica marelični likerja
- 80 g marelične marmelade
- 20 g mandeljnov (nasekljanih)
Premaz
- 1 rumenjak
- 1 žlica mleka
Okrasitev
- 25 g marelične marmelade
- grob sladkor
Priprava
- Za velikonočni venček damo moko v posodo in naredimo vdolbinico. Vanjo zdrobimo kvas in dodamo mlačno mleko. Zmešamo kvas z mlekom in primešamo malo moke z roba posode, da nastane mehka zmes. Pomokamo, pokrijemo in pustimo počivati na toplem, da malo naraste.
- Malo segrejemo maslo in ga zmešamo s sladkorjem, rumenjakom, vaniljevim sladkorjem, soljo in naribano limonino lupino. Zmes primešamo kvašenemu testu in dobro zgnetemo. Pokrito pustimo počivati na toplem približno 30 minut.
- Medtem za nadev zmešamo nasekljane marelice in mandlje z likerjem ter primešamo marelično marmelado.
- Končano testo razdelimo na štiri enako velike kose in iz vsakega oblikujemo okoli 30 cm dolge svaljke. Te na pomokani delovni površini razvaljamo v pravokotne oblike v velikosti 30 x 10 centimetrov. Koščke testa premažemo z nadevom iz marelic in mandljev ter trdno zavijemo. Konce dobro zapremo. Dva zavitka skupaj prepletemo in oblikujemo venček. Spoje testa dobro zatisnemo.
- Velikonočna venčka položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pokrito s krpo pustimo počivati še 20 minut.
- Nato razžvrkljamo rumenjak z mlekom in premažemo velikonočna venčka.
- Pečemo v že ogreti pečici na 200 °C okoli 15 minut.
Nasvet
Po pečenju velikonočna venčka premažemo z vročo marelično marmelado ter potresemo z grobo mletim sladkorjem, nasekljanimi pistacijami in naribano čokolado.
več velikonočnih dobrot poiščite tukaj!