Priznani francoski kulinarični vodič Gault Millau namesto bolj znanih kulinaričnih zvezdic gurmanske užitke ocenjuje s kuharskimi čepicami. Točke podeljujejo izključno na podlagi kakovosti hrane, ambient, postrežba in vse ostalo, kar spada v gastronomski raj, pa ocenijo posebej. Pri omenjenem vodiču ne sprejemajo plačil za uvrščanje gostiln na seznam.
Gault Millau vabi gurmane z vsega sveta na gastronomske užitke, letos tudi v Slovenijo.
Ocenjevalci so izbrali 25 slovenskih gostiln in med njimi z enako oceno 15 od sicer 20 možnih točk najvišje uvrstili:
- Gostilna Pri Danilu, Reteče pri Škofji Loki
- Gostilna Pri Lojzetu (dvorec Zemono), Vipava
- Gostilna Pri Poku, Brezovica pri Ljubljani
- Restavracija JB v Ljubljani
Omenjene gostilne so si z oceno prislužile vsaka po dve gastronomski čepici.