Velika noč po špansko

Foto: Žurnal24 Tradicija velikonočnih procesij v Sevilli je zelo stara. Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Španci se na velikonočna praznovanja začnejo pripravljati že zdavnaj pred veliko nočjo. A prava velikonočna mrzlica se v Španiji začne en teden pred veliko nočjo.
Oglej si celoten članek

Začne se sveti teden (Semana Santa, ki traja od cvetne nedelje do velike noči) in "selitev narodov" – dolge kolone avtomobilov se vijejo z enega konca Španije na drugega, saj po vsej deželi potekajo velikonočne procesije, ki na Pirenejski polotok vsako leto privabijo tudi na tisoče tujcev. Veliko noč namreč Španci jemljejo veliko bolj zares kot večina drugih Evropejcev.

S kapucami na glavah
Procesije se vijejo po ulicah mest, mestec in vasi, eno od najbolj znanih, spektakularnih in dramatičnih velikonočnih praznovanj pa se dogaja v Sevilli v Andaluziji. Glavni junaki so spokorniki, moški, oblečeni v dolge halje in koničaste "klobuke", nekakšne kapuce, ki imajo le odprtine za oči. Procesije, ki se končajo pred mestno katedralo, imajo tradicijo v verskih bratovščinah (v nekatere ženske še vedno nimajo "vstopa") in med več sto udeleženci so najbolj zavzeti verniki prepoznavni po tem, da hodijo bosi in na hrbtu nosijo težke križe. Za letos je bilo v Sevilli za sveti teden napovedanih kar 59 procesij.

Rezervirajte pravi čas!
In ko je velika noč v Sevilli mimo, se "fiesta" kmalu nadaljuje že čez teden ali dva se začne Feria de abril de Sevilla, največji sejem v Andaluziji. Zgodovina šestdnevnega sejma sega v leto 1847, ko so v mestu organizirali živinski sejem, zdaj pa se glavna zabava dogaja ponoči ples, glasba, pijača, hrana ... Le še opozorilo: hotelsko sobo v Sevilli je treba za čas svetega tedna in Ferie rezervirati "že zdavnaj"!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.