V Avstralijo na disko slinarje

Foto: NSW National Parks and Wildlife Service
Foto: NSW National Parks and Wildlife Service
Če se povzpnete na 1.524-metrsko avstralsko goro Kaputar, se vam oči zagotovo ustavijo na gigantskih živorožnatih slinarjih.
Oglej si celoten članek

Dvodecimetrske živali so endemiti; kako se je to zgodilo, razlagajo v parku National Parks and Wildlife Service: živali so preostanek iz časov, ko so bili v Avstraliji še deževni gozdovi. "Verjetno jih ne bi bilo več, če ne bi pred 17 milijoni let na gori izbruhnil vulkan. Tako je nastalo zatočišče za nevretenčarje in rastline, ki so bili izolirani milijone let, medtem ko se je preostala Avstralija posušila in so deževni gozdovi izginili."

"Na dober dan jih lahko vidite na stotine," je za avstralski radio povedal Michael Murphy, čuvaj v narodnem parku. "To pa niso edini nenavadni prebivalci gore Kaputar – imamo tri vrste polžev kanibalov, ki so male neutrudne žverce. Ko na gozdnih tleh naletijo na sluzasto sled drugih polžev, jih izsledijo in požrejo."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.