Uživajte v njenem okusu

Foto: Žurnal24
Pred vami je nov izbor vina, ki je pretekli teden najbolj očaral nas. Ko se boste spet spraševali, ''katerega'' izbrati, lahko upoštevate naš namig, odločitev pa prepuščamo vam.
Oglej si celoten članek
  • Ime vina: Bela Carolina
  • Letnik: 2005
  • Stopnja alkohola: 12,5 vol. %
  • Pridelovalec: Aljoša Jakončič
  • Sladkorna stopnja: suho
  • Vinorodna dežela: Primorska
  • Vinorodni okoliš: Goriška brda
  • Vinogradi/lega: Lazne in Južno
  • Sortni sestav: 65 odstotkov chardonnayja, 35 odstotkov rebule
  • Trgatev: del konec septembra, del po 15. oktobru
  • Vinifikacija: 18-urna hladna maceracija, rahlo prešanje, fermentacija mošta v leseni posodi
  • Zorenje/donegovanje vina: dve leti v hrastovih sodih, tri mesece v steklenici

O vinu
Dolgo časa je za Jakončičev sinonim veljala Rdeča Carolina (zvrst: 75 odstotkov cabernet sauvignona, 20 odstotkov merlota, 5 odstotkov cabernet franca), danes pa se vedno bolj zdi, da to mesto prevzema Bela Carolina – izjemna bela zvrst, ki ji chardonnay daje svetovljanskost in eleganco, rebula pa domačnost in svežino. Da je kombinacija več kot prava, potrjuje tudi lanska regionalna trofeja v kategoriji cantralna in vzhodna Evropa na enem od najprestižnejših vinskih ocenjevanj na svetu – Decanter World Wine Awards. Sicer pa Aljoša Jakončič o svoji Beli Carolini, ki jo je poimenoval po svoji pranoni Carolini, pravi: "Idejni koncept Bele Caroline izvira iz želje po mladostnem in dinamičnem tipu vina, ki človeka očara s trajnim pookusom, kjer je ključnega pomena svežina, ki jo daje rebula s svojo nekoliko višjo kislino."
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.