Prehrana. V zdravi prehrani velja pravilo, da morate enkrat na teden uživati ribe. Če se vam ne uspe odpraviti v ribarnico, bo konzervirana tuna dovolj dobra, pazite le, da gre za črtastega tuna.
Najboljši črtasti tun
“Tuna v konzervi dobro nadomesti sveže ribe, ker je priročna, vsebuje veliko maščob omega 3, ker ima veliko mineralov, dobre beljakovine ... Velikokrat se zgodi, da je v surovi tuni večja količina živega srebra kot v konzervirani, zato je treba izbirati kakovostne tune. Najboljši je črtasti tun, ker je manjši in vsebuje manj težkih kovin,” razlaga nutricionistka Mojca Cepuš.
Pokusite surovo
A naj se ne omejimo samo na tunino, svetuje Cepuševa. Po njenem mnenju so najbolj hranljive sardele, potem losos in šele nato tuna. Vse si lahko brez težav privoščimo v konzervirani obliki. “Sardele so manjše ribice, ki imajo krajšo življenjsko dobo in niso na koncu prehranjevalne verige, zato ne vsebujejo veliko težkih kovin. Naj pa poudarim, da je še vedno najkakovostnejša surova riba, ker so beljakovine najbolj razpoložljive.”
Do dvakrat na teden
Nutricionistka tunino priporoča za večerjo, najboljša pa je v solati. “Če se odločamo, ali bomo pojedli salamo ali konzervirano tunino, tu ni primerjave, saj je tunina veliko boljša. V pločevinki sta poleg tunine sol in olje, v salami pa nutriti, nitrati, barvila, ojačevalci okusa in podobno. Tuna je predelana samo do te stopnje, da je skuhana in konzervirana.” Cepuševa dodaja, naj si jo privoščimo enkrat ali dvakrat na teden.