Uspavajte ga brez jokanja

Foto: Žurnal24 Ni ga potrebno pustiti, da se izjoka.
V prvem letu se dojenček ponoči pogosto zbuja. Kaj storiti, da bo otrok lažje zaspal, z njim pa tudi ostali člani družine?
Oglej si celoten članek

Avtorica knjige Kako uspavati otroka brez jokanja, Elisabeth Pantley predlaga naslednjih deset korakov:

  1. Preverite posteljico, ležišče in položaj, v katerem otrok spi.
  2. Naučite se osnovnih stvari o spanju.
  3. Pišite dnevnik spanja, da bi ugotovili, koliko otrok pravzaprav spi.
  4. Poiščite rešitve za problem spanja.
  5. Napišite osebni načrt za spanje.
  6. Sledite načrtu deset dni.
  7. V tem času si pišite dnevnik.
  8. Analizirajte napredek.
  9. Načrtu sledite še 10 dni.
  10. Zaključite z dnevnikom, analizirajte ugotovitve in po potrebi prilagodite načrt vsakih 10 dni.

Ne pustite ga, da se izjoka

Če nič od tega ni delovalo in ste na koncu z živci, ker ste poskusili že vse, a se vaš malček še vedno zbuja na vsake pol ure, poskusite z naslednjo metodo. Situacijo opisujejo kot zona nevarnosti in ta pomeni, da je treba nekaj spremeniti, saj vas otrokova nočna rutina jezi in ste nad njim ogorčeni. Metoda je alternativa metodi ''pustite, da se izjoka''.

Pomembna je spočitost in mirnost
Ko se približuje čas za spanje mu jasno povejte svoja pričakovanja. Lahko rečete, na primer ''Dala ti bom stekleničko, dokler bo prižgana luč. Ko bo tema, bomo spali.'' Poiščite kake slikanice o spanju otrok in mu jih preberite pred odhodom v posteljo. Če se ponoči zbudi, ga pomirite: ''Ššššš, noč je, nahranila te bom, ko bo svetlo. Ko je tema, spimo, in sedaj je tema, in bomo spali.''

Ostanite trdni
Božajte ga in mu prigovarjajte, da je čas za spanje. Otrok bo morda veliko jokal in bo precej vznemirjen. Bodite pripravljeni tudi sami in si dopovejte, da bo boljše, da boste to počeli le še nekaj noči. Če na koncu le ugotovite, da ga ne morete pustiti, da joka, čeprav stojite poleg posteljice, ga primite, božajte, masirajte, mu pojte, ga poljubite, celo dojite ga, če je to potrebno - karkoli kar bo pomagalo vam in njemu.

Bodite več časa z otrokom čez dan

Otroku ponudite dodaten čas le z vami tekom dneva, še posebej zjutraj in pred odhodom v službo. Povečajte količino časa v dnevu, ko ga ljubkujete, objemate in nosite naokoli. Pokažite mu razliko med dnevom in nočno. Nesite ga v kopalnico in se igrajte igrico ''če ugasnemo luč je tema, če prižgemo luč je svetloba.''
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.