Pirhi, pobarvani z industrijskimi barvami, so vprašljivi za uživanje, še posebno če jajce med barvanjem poči. "Vijoličaste barve za pirhe so zaradi nedovoljenih aditivov že vzeli iz prodaje," opozarja Katarina Smole, živilska tehnologinja, in dodaja, da so določene evropske agencije za varno hrano posamezna barvila v prodaji popolnoma prepovedale, ker lahko ta škodujejo predvsem otrokom in dojenčkom.
Za varno in neškodljivo barvanje torej izberite barve, ki jih podarja mati narava. Naravne barve niso tako močne kot industrijske, zato bo učinek boljši, če boste za pirhe izbrali jajca z belo lupino.Izbrane naravne materiale zmešajte z litrom vode in dvema žlicama belega kisa ter zavrite in počasi kuhajte pol ure. Jajca najprej posebej skuhajte v vodi, nato pa jih takoj potopite v ohlajeno barvno mešanico, kjer jih pustite nekaj ur, najbolje kar čez noč.
Največkrat uporabljeno naravno barvilo so čebulni olupki; priporočamo, da uporabite rdečo čebulo. Za rumeno obarvana jajca lahko uporabite kurkumo ali rdeče korenje, če želite vijoličaste pirhe, pa jih potopite v barvno mešanico iz borovnic ali rdeče pese. Če bi radi modre pirhe, jih obarvajte z rdečim zeljem, če pa bi radi, da so zeleni, za barvanje uporabite špinačo.
Servietni pirhi navdušujejo
Naravno obarvane pirhe lahko popestrite s servietnimi motivi. Gre za zelo preprosto tehniko: iz prtičkov izrežite motive, le eno tanko plast položite na dobro osušeno jajce in s čopičem nanesite lepilo. Da bodo jajca užitna, sami zmešajte naravno lepilo iz moke in vode.