Oče kebaba se je rodil v Turčiji in se pri 16 letih preselil v Nemčijo, kjer je odprl stojnico s
prigrizki. Pred skoraj 40 leti je izumil döner kebab.
Kebab, pečeno jagnjetino z začimbami, so tradicionalno stregli z rižem, Aygün pa je v
trenutku navdiha dobil idejo, da prihodnost tega prigrizka leži v mesu, skupaj z zelenjavo
položenem v lepinji. Ta izum je strankam na nočnih pivskih pohodih omogočil, da so lahko prigrizek
pojedle med opotekajočim korakanjem domov.
Prvi tovrsten prigrizek so postregli 2. marca 1971 v Aygünovi restavraciji Hasir v Berlinu.
Poimenovali so ga döner kebab po turški besedi "dondurmek", ki pomeni meso, ki se med peko vrti.
Aygün je kasneje izumil še polivko iz jogurta, ki jo pogosto postrežejo z döner kebabom.
V Berlinu so njegovo smrt sprejeli z žalostjo, v enem izmed časopisnih člankov pa so se od
njega poslovili z naslovom "Hvala, Mahmut!".
Umrl izumitelj döner kebaba
V Berlinu je pri 87 letih umrl za rakom izumitelj döner kebaba Mahmut Aygün, znan kot "kralj kebaba".