Tudi to lahko pečete na žaru

Foto: Shutterstock lubenica Foto: Shutterstock zelena solata Foto: Shutterstock pogača Foto: Shutterstock ananas Foto: Shutterstock krofi Foto: Shutterstock avokado
Lubenica na žaru, kdo bi si mislil? Poletne piknike lahko popestrite s celo paleto sadja in zelenjave, za katere sicer ne bi nikoli pomislili, da bi jih položili na žar.
Oglej si celoten članek

Lubenica

Dim in vročina odlično dopolnita lubenico. Znani pisatelj kuharskih knjig, Mark Bittman, priporoča naslednji recept: lubenico narežite na koščke, dodajte olivno olje, sesekljano čebulo, sol in poper, nato pa jih na vsaki strani popecite za 5 minut. Postrezite kot prilogo, Bittman pa predlaga, da dodate še topljeni sir.

Zelena solata

Med zelenjavo, ki se odlično obnese na žaru, je tudi zelena solata, ki bo ob dimu dobila še boljši okus. Kuharski mojster Alton Brown svetuje, da jo pripravite takole: dve glavi solati razrežite po dolžini, nato pa jo med listi poškropite z olivnim oljem, s soljo in poprom. Kose solate položite na žar z jedrom navzdol, za eno do dve minuti, ogenj pa naj bo srednje naravnan. Potresite jo s parmezanom in pokapajte z rdečim vinom, vsak kos pa nato položite na en krožnik.

Pogača

Zahvaljujoč žaru bo pogača dobila toplo notranjost in karamelno skorjo, sladkost pa se bo lepo uravnotežila z okusom dima. Pogačo razrežite na tanke kose, z maslom premažite obe strani vsakega kosa in jih položite na žar. Moč ognja naj bo zmerna, pecite pa toliko časa, da bodo kosi dobili zlato skorjo, približno dve minuti na vsaki strani, priporočajo pri reviji Food and Wine. Za piko na i dodajte sadje, sladoled ali čokoladni preliv.

Ananas

Zaradi sladkega okusa je ananas popoln kandidat za žar. Razrežite ga na koščke, te pa nato nabodite na palčke. Položite jih na žar za tri minute in jih dodajte sladkim ali slanim jedem.

Krofi

Mamljiv preliv na krofih se odlično obnese na žaru, okus pa je lahko še mamljivejši kot sicer. Pisec kuharskih knjig, David Joachim, priporoča: "Preliv se bo na žaru odlično karameliziral, če boste krof na vsaki strani pekli le kakšnih 15 sekund. Vročina in dim ga bosta naredila še okusnejšega in mislim, da boste presenečeni."

Avokado

Avokado v družbi dima in vročine postane ravno prav kremast in okusen. Prerežite ga na polovico in odstranite peško. Malce ga poškropite z olivnim oljem in limetinim sokom, nato pa ga za pet do sedem minut z jedrom navzdol položite na vroč žar. Postrezite ga z omako iz svežih paradižnikov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.