Trik, kako v desetih minutah do ledenega piva

Foto: A. L.
Foto: A. L.
Uh, ste ostali zgolj s paleto mlačnih pločevink piva, s kolegi pa ste v tej pasji vročini žejni? Kako se pivo najhitreje ohladi na prijetno temperaturo? Berite dalje.
Oglej si celoten članek

Najbolj vroč dan tega vročinskega vala velja preživeti nekje v hladni senci. Marsikdo si bo ob tem privoščil pivo, ki sicer ni ravno najboljši način za ohranjanje hidracije telesa, pa vendar ...

A kako v tej pasji vročini v 10 minutah pohladiti pivo? Če boste steklenico oziroma pločevinko piva zgolj položili v zmrzovalno skrinjo, bo šlo počasneje. 

Zato jo pred tem še ovijte v vlažno papirnato brisačko. Garantirano, čez deset do petnajst minut boste že nazdravljali z ledeno hladno osvežitvijo.

Užitek je posledica termodinamičnih zakonitosti

Kot nas je opozoril naš bralec Evgen Cafuta iz podjetja GeoTermal, je vse skupaj posledica adiabatnega hlajenja, torej hlajenja s pomočjo spreminjanje agregatnega stanja medija. Po termodinamičnih zakonitostih so namreč volumen, tlak in temperatura medsebojno odvisni.

Kot dodaja Cafuta, lahko trik s hlajenjem uporabimo tudi brez hladilne skrinje, dovolj je že, da steklenico ali pločevinko pijače zavijemo v moker časopis in postavimo na sonce. V procesu izhlapevanja vode se bo odvajalo ogromno energije, zaradi česar bo steklenici oziroma pločevinki jemalo toploto in hladilo njeno vsebino. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 10:06 8. Avgust 2015.

    CO2... ;)

  • 09:44 8. Avgust 2015.

    Potrjeno!<br />Zdaj pa še povejte kako ohladiti pivo, če nimaš hladilnika...

  • 09:10 8. Avgust 2015.

    Za poskusit ;)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.