Torta brez moke

Foto: Sergeja Hadner Hvala
Foto: Sergeja Hadner Hvala
Zelo preprosta sladica,ki bo navdušila ljubitelje citrusov in svežih okusov.
Oglej si celoten članek

Recept vam bo še kako prišel prav, ko boste v stiski s časom ali prenapeti za pripravo zapletenih božičnih dobrot – gre namreč za enega od najpreprostejših receptov za torto z značilno prazničnim okusom in vonjem. Sladico lahko pripravite tudi vnaprej, saj je stara nekaj dni še boljša. Torta je sočna, gosta in zelo aromatična. Ker je brez glutena, vanjo lahko zagrizejo tudi celiakaši (pozor pri pripravi, sestavine ne smejo priti v stik z glutenom). Ob torti bodo uživali tudi tisti z alergijo na pšenico. Pozorni pa bodite pri sladkorju v prahu, ki mu velikokrat dodajo pšenični škrob.

Za testo:

  • 4–5 klementin (375 gramov)
  • 6 jajc
  • 225 gramov sladkorja
  • 250 gramov mletih mandljev
  • 1 čajna žlička pecilnega praška

Za glazuro:

  • sladkor v prahu
  • limonin sok
  • voda

Postopek:

  • Klementine olupite, razdelite na krhlje in jih v ponvi z malo vode kuhajte dve uri. Nato jih odcedite, počakajte, da se ohladijo, potem pa jih prerežite na pol in odstranite pečke.
  • Klementine na hitro obdelajte z mešalnikom ali zmečkajte na roko. Plinsko pečico segrejte na 190 stopinj Celzija in namastite pekač premera 21 centimetrov.
  • Nato imate dve možnosti: ali vse sestavine stresete v posodo in jih obdelate z mešalnikom ali delate po naslednjih korakih: najprej stepete jajca, ki jim postopoma dodajate sladkor, nato dodate mlete mandlje, dobro pomešate in na koncu dodate sok klementin.
  • Pripravljeno zmes stresite v pekač in pecite približno eno uro – ali je testo pečeno, preizkusite z zobotrebcem, ki mora biti suh, ko ga izvečete iz testa. Testo prvih 20 minut pecite odkrito, nato pa 40 minut pokrito s folijo ali pekipapirjem, sicer bo po vrhu pretemno.
  • Medtem ko se torta hladi, pripravite glazuro. Torto polijte s sirupom, ki ga zmešate iz sladkorja v prahu, limoninega soka in malo vode.
  • Ohlajeno torto vzemite iz pekača. Ponudite jo lahko še isti dan, čeprav je naslednji dan še boljša.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.