Na dan bi morali zaužiti 400 gramov sadja in zelenjave, svetuje svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Redno uživanje teh živil naj bi imelo blagodejen učinek na srce in ožilje ter znatno zmanjšalo verjetnost za nastanek nekaterih vrst raka.
Brazilska študija se je sedaj spopadla z vprašanje, ali je dovolj, če namesto priporočene količine sadja in zelenjave pijemo pomarančni sok, ki je brez konzervansov in dodanega sladkorja.
Kaj je pokazala raziskava?
V brazilski raziskavi je sodelovalo 46 ljudi – 21 oseb je imelo normalno težo, 25 pa prekomerno. Poskusni zajci so morali osem tednov vsak dan spiti 750 mililitrov pomarančnega soka, ostalih življenjskih navad pa niso spreminjali.
Raziskovalci so ugotovili, da se je raven holesterola v krvi pri vseh zmanjšala, kar pomeni, da se je zmanjšala tudi verjetnost za nastanek srčne in možganske kapi. Zmanjšal se je tudi oksidativni stres, ki nastane zaradi povečane količine potencialno škodljivih radikalov. Sok namreč vsebuje veliko antioksidantov. Manjši, kot je ta stres, manjša je možnost, da zbolite za sladkorno boleznijo ali boleznimi srca in ožilja.
Četudi so osebe, ki so sodelovala v preizkusu, s sokom na dan zaužili tudi veliko količino kalorij (340 dodatnih kalorij), pa se njihova teža ni spremenila, saj so, ker sok nasiti, pojedli manj kot sicer.
Kaj se greste novinarji, mi pa res ni več jasno....včeraj ste pisali o limoni, predvčerajšnjim o kavi, danes o pomarančnem …