Vedno več je diet, kjer je poudarek na čim manjšem vnosu ogljikovih hidratov. Pozabite na kruh in na testenine, tudi krompir je slab za vas. Vse to narekujejo ene najbolj priljubljenih diet na svetu, ki se jih poslužuje veliko število ljudi. Pa morda poznate tudi stranske učinke, ki se pojavijo, ko iz svojega jedilnika črtate kruh?
Izgubite vodo in s tem težo
Ko se zmanjša vnos ogljikovih hidratov opazimo hitro izgubo kilogramov. A to, kar ste izgubili, ni maščoba. Izgubili ste vodo, tekočino, ki zastaja v telesu. Vsak gram ogljikovih hidratov, ki je v telesu shranjen kot glikogen, ima v sebi vodo. Zato se ob zmanjšanem vnosu ogljikovih hidratov zgodi, da začnete porabljati zaloge glikogena.
Dietna gripa
Ogljikovi hidrati so za naše možgane glavni vir energije. Ko se oseba odpove ogljikovim hidratom, možgani tako rekoč delujejo 'na hlape', zato se naše počutje slabša. Zaradi velike porabe glikogena, tega hitro zmanjka in zdi se vam, da se počutite enako kot pri gripi. Rezultat: slab zadah, suha usta, utrujenost, slabost, vrtoglavica, nespečnost … Sčasoma se vaše telo prilagodi na nov način prehranjevanja, a kot pravi nutricistka Marie Spano, telo ni navdušeno nad novim gorivom, ki ga dobiva.
Manjša želja po nezdravi hrani
Dobra stran takšne diete je, da vplivajo tudi na center v možganih, ki uravnava našo 'obsedenost' s hrano. Uravnava tisti del možganov, ki pozna okus hrane in vam govori, da jo potrebujete, samo zaradi okusa in ne zaradi drugih, upravičenih razlogov. Ko se odpoveste kruhu, se želja po ostali nezdravi hrani pomanjša.
Zmanjša se tveganje za sladkorno bolezen in srčne bolezni
Tip ogljikovih hidratov, ki se jim odpoveste, lahko močno vpliva na vaše zdravje. Prečiščeni ogljikovi hidrati lahko povečajo tveganje obolenj srca in ožilja. Med tem, ko lahko polnozrnata živila pozitivno vplivajo na vaše zdravje, saj zmanjšujejo možnost obolenj srca in uravnavajo raven holesterola.
Manj energije
Ob zmanjšanju ogljikovih hidratov se pojavi utrujenost, saj ti predstavljajo glavno gorivo za naše telo in možgane.
Ne greste na veliko potrebo
Vlaknine, ki so neprebavljiv del rastlin in ki igrajo veliko vlogo pri naši prebavi, stabilizirajo raven krvnega sladkorja in zmanjšajo tveganje debelosti.
Postanete muhaste volje
Ogljikovi hidrati pospešujejo delovanje možganov. Ob dieti, kjer je teh zelo malo, možgani začnejo delovati bolj počasi in s tem, ko se zmanjša vnos ogljikovih hidratov, se tudi pomanjša količina dobre volje, s katero razpostavljate.
Vaša fizična pripravljenost je slabša
Ogljikovi hidrati so glavni vir energije v našem telesu, zato imajo vsi, ki se redno ukvarjajo s športom velike težave, ko se odločijo iz svojega jedilnika odstraniti kruh. Vadbe so kar na enkrat težje in vaše telo je slabše pripravljeno na fizični napor.
Temu se reče, če se v celoti odpoveš OH, ketonska dieta.
Kaj širite krivo vero?<br />Naslov je o kruhu (mimogrede... jaz ga ne jem celo življenje, ker imam celiakijo), potem pa …