To je edini pravi recept za najbolj priljubljeno omako za testenine

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Tega zagotovo niste vedeli, saj se recept močno razlikuje od tradicionalnega.
Oglej si celoten članek

Vsi poznamo tradicionalne italijanske špagete carbonara, katerih omaka sestoji iz štirih sestavin: jajc, popra, sira pecorino in slanine guanciale. Za Italijane je sramotno, če se v omako doda smetana za kuhanje, ki je originalni recept ne pozna.

Sedaj pa preobrat - znani zgodovinar Luca Cesari, ki se ukvarja z raziskovanjem zgodovine hrane, trdi, da je v nekem kuharskem časopisu iz leta 1954 našel prvo omembo tovrstnih slavnih testenin, ki poleg naštetih sestavin vsebuje še česen in sir gruyere. 

Trditev je naletela na negativen odziv številnih italijanskih restavracij, ki trdijo, da carbonaro s štirimi sestavinami kuhajo že od začetka 20. stoletja. Številni Italijani pravijo tudi, da jim je na ta način špagete kuhala že babica in da se recept prenaša iz roda v rod, zato bi časopisna verzija utegnila biti prva zapisana različica carbonare, ko so bili v Rimu nastanjeni ameriški vojaki, piše 24sata.

 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:28 3. Februar 2024.

    Ja končno,zdaj pa vemo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.