Švedinje hočejo odvreči modrčke

Foto: Žurnal24 Švedske aktivistke bi rade v bazenih plavale zgoraj brez.
Nekaj desetletij po tem, ko so ženske na plažah odvrgle modrčke, se Švedinje borijo, da bi se lahko zgoraj brez kopale tudi v pokritih bazenih.
Oglej si celoten članek

Kampanja Bara Brost (Gole prsi) se je začela pred dvema mesecema na jugu Švedske, je razložila ena od aktivistk, 21-letna Astrid Hellroth. Kampanjo je doslej podprlo že okoli petdeset žensk, predhodnica petnajstih pa je šla kar v konkretno akcijo – v bazenih so plavale brez modrčkov. "Naš cilj je začeti debato o nenapisanih družbenih in kulturnih pravilih, ki seksualizirajo in diskriminirajo žensko telo," je povedala Astrid in dodala, da so se švedske aktivistke že povezale s kanadskimi, ki delujejo pod imenom Zveza za enake pravice zgoraj svobodnih (Topfree Equal Rights Association, TERA). Svoje je povedala še ena švedska borka za kopanje v bazenih zgoraj brez. " Pomembno je, da imajo ženske enake pravice kot moški. Ko moški pravijo, da smo bolj privlačne zgoraj brez, jim me odgovarjamo, da oni ne bi smeli obrekovati in zlorabljati žensk, ker so brez modrčkov," pravi 22-letna Ragnhild Karlsson.

Vse skupaj se je začelo septembra v mestu Uppsala, ko sta dve dekleti zgornje dele bikinija pustili v omarici in skočili v bazen. Opazil ju je reševalec in ju opozoril, a ker mladenki nista hoteli obleči modrčkov, so ju nagnali iz bazena. Tiskovni predstavnik rekreacijskega centra, iz katerega so vrgli "predrznici", je pojasnil: "V bazenih morajo moški nositi kopalke, ženske pa enodelne ali dvodelne kopalke. Za to so trije razlogi: varnost, higiena in splošno sprejete navade." Oktobra so dekleta zgoraj brez pregnali še iz bazenov v Malmöju in Lundu in lokalni varuh človekovih pravic se bo moral kmalu odločiti, ali bo v zadevi posredoval.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.