Razlika ni zgolj v okusu in teksturi mleka, pač pa tudi v vsebnosti vitaminov in kvaliteti maščob,
ki jih vsebuje, ter posledično v njegovem učinku na zdravje.
Obdelava ga osiromaši
"Pasterizacija in homogenizacija unificirata mleko, zato je to vsak dan enako, standardno,
povprečno. Surovo mleko pa se spreminja od kmetije do kmetije in je vsebnost snovi odvisna od
travnika, na katerem se pasejo krave, in rastlin na njem," pravi strokovnjakinja za prehrano
Marija Merljak. Telo lahko iz svežega mleka veliko učinkoviteje izkoristi
beljakovine in kalcij, pri toplotni obdelavi mleka pa se maščobne molekule razbijejo na manjše
delce, ki jih telo ne zna pravilno prebaviti. Obenem se pri obdelavi mleka v trajno uniči tudi
večina vitaminov B1, B5 in B9. Mleko z dolgim rokom trajanja je torej kljub dodatkom (vitamini,
koencimi, omega3 maščobe, ...) le bleda slika surovega mleka. Pravzaprav je to mleko, ki je s
predelavo v trajno, izgubilo večino dobrih lastnosti, ki jih proizvajalci nato skušajo nadomestiti
z dodatki.
Na kmetiji ali iz mlekomata
Najbolje bi torej bilo imeti lastno kravo ali mleko redno kupovati pri kmetu, najboljši
približek temu pa so pred kratkim postavljeni mlekomati, iz katerih si je moč natočiti dnevno sveže
surovo mleko iz okoliških kmetij. Merljakova pri tem opozarja: "
Če nam v mlekomatih ponujajo mleko krav, ki se niso pasle in so jih krmili samo s silažo, smo
vso prednost izgubili!" Pri kravah, ki se pasejo v naravi, so namreč v mleku prisotne tudi
omega 3 maščobe, ki so za telo izredno pomembne. Pri odločanju za nakup surovega mleka je treba
torej paziti tudi na to, da smo ozaveščeni o načinu, na katerega je mleko pridobljeno. "
Surovo sveže mleko da, vendar morata biti zanj ustrezno ozaveščena in poštena prav oba –
proizvajalec in kupec," poudarja Merljakova.
Hvaležno vam bo tudi okolje
Nakup surovega mleka pomeni tudi to, da za njegovo shranjevanje vedno uporabljamo eno in isto
posodo, ki jo vmes operemo, in s tem naredimo nekaj za okolje. Če kupujemo le dva litra mleka na
teden, s tem privarčujemo več kot 100 odpadnih embalaž letno. Če imate možnost, namesto v plastenko
surovo mleko raje natočite v kanglico, kakršne so imeli nekoč, ali pa vsaj v temno steklenico.
Poleg tega, da se boste izognili uporabi plastike, bo tako mleko ohranilo največ vitamina B2, ki je
občutljiv na svetlobo in se zato v prozornih embalažah hitro uniči.
Ste vedeli?
Pasterizacija mleka se je v preteklosti razvila zato, da bi v slabših higienskih razmerah, ki
so takrat vladale na kmetijah, zaščitili mleko pred tem, da bi se v njem razvijale človeku
škodljive bakterije. Ker so se higienske razmere od takrat izboljšale, je zdaj varno piti tudi
sveže mleko, če je ohlajeno pod 4 stopinje Celzija.
Surovo ali predelano mleko?
Med sveže pomolzenim in nepredelanim kravjim mlekom ter pasteriziranim in homogeniziranim trajnim mlekom je velika razlika. Jo poznate?