Strah pred nanohrano odveč

Foto: Žurnal24 Z nanotehnologijo sta sadje in zelenjava užitna dlje. (Foto: Shutterstock)
Nanodelci. Z nanotehnologijo do boljšega okusa in daljše trajnosti.
Oglej si celoten članek

Čeprav so se poslanci Evropskega parlamenta pred dnevi zavzeli za dodatne preizkuse nanohrane, preden se znajde na policah trgovin v Evropski uniji, Peter Raspor z biotehniške fakultete v Ljubljani poudarja, da nanohrana nima negativnega vpliva na zdravje.“Z nanotehnologijo okus žvečilke zdrži občutno dlje kot pred leti. Poleg izboljšanega okusa daje živilom lepši videz in daljšo trajnost, obenem pa omogoča boljšo in predvsem bolj nadzorovano prebavo,” razlaga Raspor.

Nanoživil vse več. Uporaba nanotehnologije v živilski industriji po podatkih inštituta za varovanje zdravja zelo hitro narašča. Leta 2007 naj bi je bilo na svetovnem tržišču do 600 vrst.

Škodljivi le izjemoma
Nanohrana je pravzaprav reorganizacija atomov. Veliko nanodelcev se znajde v živilih tudi kot posledica obrabe orodij in onesnaženega okolja pri pridelavi hrane. Ti izjemno majhni delci lahko hitro pridejo v stik s slino in želodčno sluznico, vendar jih telo veliko lažje izloči kot tiste, ki se nabirajo v pljučih. V nekaterih primerih imajo lahko nanodelci tudi negativne učinke, saj vedno obstaja možnost, da prodrejo v krvni obtok. Zato si evropski poslanci prizadevajo, da bi Evropska komisija uvedla obvezne oznake za nanohrano, ki je sicer na evropskem trgu še ni.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.