Pojem zasvojenost z ogljikovimi hidrati sta izumila in prva uporabila ameriška znanstvenika Richard in Rachael Heller. Znake zasvojenosti sta opisala v knjigi z naslovom, Ste zasvojeni z ogljikovimi hidrati, ki je pri nas izšla pri založbi Rotis.
Najpogostejši viri ogljikovih hidratov
Enostavne ogljikove hidrate najdemo v mleku, sadju, nekateri zelenjavi in predelanih žitaricah. Najobičajnejši vir ogljikovih hidratov pa so sladkorji, ki se jih uporablja pri procesiranju hranil – fruktoza in glukoza. Energija se po zaužitju hrane, bogate z enostavnimi ogljikovimi hidrati, zelo hitro dvigne, vendar pa zaradi povečanega izločanja inzulina tudi hitro pade. Ta padec močno občutimo, zato v želji po dvigu energije spet posežemo po hrani.
Kateri so znaki zasvojenosti?
- Po obilnem obroku občutite izjemno lenobnost, utrujenost in zaspanost.
- Dalj časa vsak dan jeste sladice in slane prigrizke v večjih količinah.
- Na stres, utrujenost ali zdolgočasenost se odzovete z željo po hrani.
- Kmalu po obroku začutite neustavljivo slo po prigrizkih in po tem, da bi pojedli kaj sladkega.
- Redno ste lačni in/ali utrujeni že v dopoldanskem času, četudi zjutraj pojeste polnovreden zajtrk.
- Nagnjeni ste k temu, da se zelo hitro zredite oziroma spet pridobite kilograme, ki ste jih s hujšanjem izgubili.
- Približno dve uri po obroku se vam pojavijo znaki, kot so: šibkost, tresenje rok, razbijanje srca, glavobol in pomanjkanje koncentracije.