Ne spite dovolj
Če ne spite dovolj ali menjate svojo spalno rutino, se zamenjajo tudi hormoni, ki povzročajo občutek lakote. Hormon grelin nastaja v želodcu, njegova vrednost pa se poveča, če ne spite dovolj. Prav tako zaradi tega pada nivo hormona leptin, ki pomaga pri občutku sitosti. Pomanjkanje spanca pa ustvarja kemikalije v krvi, ki povečajo užitek ob hranjenju, je odkrila študija Univerze v Chicagu, ki je bila leta 2016 objavljena v reviji Sleep.
Raje izberete sladko kot slano
Ženske, ki so za zajtrk izbrale mesnine in jajca, so se čez dan soočale z manjšim občutkom lakote in za kosilo pojedle manj kalorij od tistih, ki so za zajtrk izbrale hrano z malo proteini ali ga celo preskočile.
Izogibate se maščobam
Predelana hrana ni najboljša izbira za telo, saj je polna sladkorjev ali soli, pa tudi odvečnih kalorij. Prav je, da se trans maščobnim kislinam in slani hrani izognete, vendar morate na jedilniku pustiti prostor za maščobe, ki so polne beljakovin in vlaknin, ki pripomorejo k občutku sitosti.
Ne pijete dovolj vode
Napadi lakote so lahko tudi način, na katerega vam telo sporoča, da ste žejni. Preden posežete po hrani, spijte kozarec vode in opazujte, ali vas bo lakota minila. Kadar dovolj pijete, lahko namreč lažje nadzorujete apetit in težo.
Stres
Seveda pridejo trenutki, ko je povsem razumljivo in neizogibno, da smo pod stresom. Če pa smo pod stresom ves čas, je nivo hormona kortizol neprestano visok in takrat se aktivirajo hormoni, ki povzročajo občutek lakote. Zato je tako pomembno, da znamo stres sprostiti, zelo učinkovit pri temu je šport oziroma fizična aktivnost in različne tehnike sproščanja (joga, meditacija).
Obožujete belo moko
Polnozrnata živila so boljša izbira, saj vsebujejo vlakna, ki pripomorejo k občutku sitosti in imajo višjo hranilno vrednost, nivo krvnega sladkorja pa se po zaužitju dvigne počasneje in bolj stabilno. Beli kruh, riž, moka in sladkor so revni z vlakninami in povzročijo nagle skoke in padce krvnega sladkorja, kar je tudi razlog, da smo hitreje spet lačni.
Preveliki razmiki med obroki
Najbolj primeren razmik med obroki je štiri do pet ur, če je razmik večji, blizu 6 ur, je dobro, da si vmes omislimo kakšen prigrizek. Če jeste dovolj redno lažje uravnavate občutek sitosti, telo ima dovolj časa za prebavo kompleksnih ogljikovih hidratov in proteinov, kar pripomore k zdravem metabolizmu. Pomembno je tudi, da so obroki raznoliki in vsebujejo sadje, zelenjavo, žitarice, mlečne proizvode, meso in ribe.