Sladilo, 300-krat slajše od sladkorja

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Naravno sladilo naprodaj tudi v Evropski uniji.
Oglej si celoten članek

Od 2. decembra bo v državah Evropske unije mogoče kupiti naravno sladilo steviol glikozid. Izdelano je iz rastline stevia, ki raste v Paragvaju. Sladilo, ki je do 300-krat slajše od sladkorja, bodo v živilski industriji lahko uporabljali v nizkokaloričnih pijačah, fermentiranih mlečnih izdelkih, čokoladnih izdelkih, kompotih, marmeladah, zvečilnih gumijih in kot namizno sladilo, ne pa v bombonih in pekovskih izdelkih.

Dnevni vnos omejen

Evropska agencija za varnost hrane je ocenila, da steviol glikozid ni kancerogen, genotoksičen ali povezan s kakršnokoli reproduktivno ali razvojno toksičnostjo. Priporočeni dnevni vnos je štiri miligrame na kilogram telesne teže. Da ga ne bi presegli, je Evropska komisija predlagala omejitev ravni nadomeščanja sladkorja v živilih s steviol glikozidom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.