Skupina X izbrala najboljšo belo zvrst

Foto: Žurnal24
Tako kot vsak mesec so tudi v oktobru člani Skupine X "prekrižali kozarce", in sicer v gostilni Gorjanc na Brezovici pri Ljubljani. Iz kozarcev so se tokrat nasmihale bele zvrsti oziroma beli cuveeji.
Oglej si celoten članek

Vedno bolj in bolj jasno postaja, da je Slovenija v prvi vrsti bela in ne rdeča dežela, oziroma je – povedano drugače – kvaliteta naših belih vin tako visoka, da so na nas vedno bolj pozorni tudi največji svetovni vinski strokovnjaki in pisci. Ti Slovenijo opisujejo kot "malo deželo z velikimi načrti in s potencialom postati velika", zato je bilo pričakovati izjemno izenačen boj in visoke ocene.

In tako se je tudi zgodilo – 18 ocenjevalcev je ocenilo 26 vin: 10 iz Goriških brd, ki so jih zastopali vsi prvi naslovi, 8 iz Štajerske, tri iz Vipavske doline, dve iz Slovenske Istre ter tri iz Italije. Kot vedno se tudi tokrat pred koncem ocenjevanja ni vedelo, katera vina so v konkurenci. Kljub temu so pričakovali, da bo zmagovalec iz Brd – vprašanje je bilo le, iz katere strani – slovenske ali italijanske (natančneje iz Oslavja, kraja tik ob slovensko-italijanski meji, kjer nekaj naših zamejskih rojakov s svojimi belimi kreacijami buri domače in tuje vinske duhove). Tokrat je zmaga ostala doma, v Brdih, na Plešivem pri Borutu Blažiču, ki je za svojega belega Blaža prejel 89 točk, kar je dve več kot drugo uvrščeno vino Uroša Rojaca, ki je glede na svoj ekstravagantni slog z drugim mestom prijetno presenetil, in tri več kot Radikonova zvrst Oslavje.


Najboljše bele zvrsti po oceni skupine X:


1. mesto: Blaž beli, 2003, Blažič, Vinorodni okoliš Goriška brda
(zvrst sort: beli pinot in chardonnay)
2. mesto: Stari d'Or, 2004, Rojac, Vinorodni okoliš Slovenska Istra
(zvrst sort: chardonnay, sivi pinot, malvazija in muškat)
3. mesto: Oslavje, 2001, Radikon, italijanska Brda
(zvrst sort: chardonnay, sivi pinot, sauvignon)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.