Shujšala bom za 15 kilogramov

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zastavite si realne cilje, za katere ste se pripravljeni truditi vse leto.
Oglej si celoten članek

Pametno si je zadati cilje, za katere veš, da jih lahko dosežeš in si jih res želiš doseči,” pravi psihoterapevtka Veronika Seles. “Vsi drugi cilji, ki si jih zadamo, a za katere (še) nimamo prave želje in moči, da jih dosežemo, nas nato ob neuspehu dodatno frustrirajo in nam povzročajo težave,” pojasnjuje. Napačno zastavljeni cilji lahko zato namesto novih zmag v novem letu prinesejo le žalost in jezo, česar pa seveda ne želite.

Želja, ki vztraja

Pri razmišljanju o tem, ali ste si cilje v novem letu zastavili pravilno, se osredotočajte predvsem na to, kdaj so se pojavile želje, ki bi jih želeli zdaj uresničiti. “Želja mora biti prisotna dovolj dolgo in biti dovolj močna, da vemo, da si tega res želimo in da to ni plod želje nekoga drugega, tekmovalnosti ali želje, da bi imeli nekaj, kar ima nekdo drug,” pojasnjuje psihoterapevtka. Bodite iskreni do sebe in razmislite o tem.

Ozrite se nazaj

Pri odločanju vam lahko pomaga tudi to, da se spomnite prejšnjih let in obljub, ki ste si jih dali takrat. Koliko ste jih izpolnili in koliko jih je utonilo v pozabo že nekaj tednov po novem letu? Ne ponavljajte starih napak in pozabljenih obljub.

Pripravljeni na delo

Ko ste se odločili, kaj boste poskušali uresničiti, si pripravite natančen načrt, morda tudi vmesne stopnje do cilja. Napisati “shujšala bom za pet kilogramov” ni dovolj, raje si organizirajte jedilnik ter v svoj tedenski urnik vnesite nekaj ur vadbe in se vpišite v najbližji fitnes. Nato vam preostane le še vztrajnost.

Cilji naj bodo predvsem kratkoročni. Ne na primer 'v letu 2012 bom shujšala za 15 kilogramov', ampak 'januarja ne bom pila alkohola ter bom pojedla le eno slaščico na teden in shujšala tri kilograme',” pravi nutricionistka Mojca Cepuš. “Tako je lažje in verjetnost za uspeh je večja, trije kilogrami pa se zdijo realnejši in so manj zastrašujoči kot 15,” pojasnjuje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.