Semena za moč in vzdržljivost

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Drobna južnoameriška semena so zakladnica zdravih maščobnih kislin.
Oglej si celoten članek

Na našem trgu so se pred kratkim pojavila semena chia, ki veljajo za eno od superživil. “Glavna lastnost, zaradi katere izstopajo, je, da med maščobami prevladuje linolenska kislina – maščobna kislina omega 3, ki predstavlja kar 64 odstotkov vseh maščob v semenih,” pojasnjuje živilska tehnologinja Mihaela Vučina.

Brez glutena, nizek GI

Poleg zakladnice zdravih maščobnih kislin in vitaminov semena vsebujejo veliko mineralov in antioksidantov. Ker so brez glutena, so primerna tudi za ljudi s celiakijo. “Semena chia pomagajo zniževati krvni tlak, zaradi nizkega glikemičnega indeksa (GI) uravnavajo krvni sladkor, delujejo protivnetno in prečiščevalno, upočasnijo staranje, lajšajo menopavzo in še mnogo več,” pravi sogovornica.

Vsestranska uporaba

Paleta uporabe semen chia je zelo široka, saj se ob stiku z vodo spremenijo v gel in jih zato lahko uporabimo tudi kot želirno sredstvo. “Uporabimo jih lahko pri peki brezglutenskega kruha, peciva, tortilj, pic, tort in krekerjev,” dodaja Vučinova. “Ena žlica semena nadomesti eno jajce pri peki. Lahko jih vmešamo v kosmiče, jogurte, smutije, omake in pudinge, lahko pa jih potresemo po solati ali sendviču.” Za uporabo jih ni treba zmleti. Kupite jih lahko v bolje založenih trgovinah in trgovinah z zdravo prehrano.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.