Sedem stvari, ki jih niste vedeli o jajcih

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Jajca kot superživilo. Ste prepričani, da o njih veste vse?
Oglej si celoten članek

Kaj se bo zgodilo, če bomo zaužili eno jajce na dan? Strokovnjaki trdijo, da se na ta način med drugim zmanjšuje tveganje možganske kapi. Osebe, ki pojedo eno jajce dnevno, za 12 odstotkov znižajo tveganje za možgansko kap v primerjavi s tistimi, ki pojedo dva jajca tedensko.

Ali obstaja priporočena omejitev glede dnevnega zaužitja jajc? Ameriška priznana nutricionistka Keri Gans trdi, da so za povprečnega človeka dva jajca dneva priporočeni vnos. Pri tem je pomembno, trdi, paziti na to, kaj pojemo poleg jajc. Gransova priporoča pripravo jajc na nekaj oljčnega olja, poleg pa malo zelenjave in polnozrnati kruh.

Ali je dobro, da bi rumenjake ločevali? V tem primeru boste pojedli manj kalorij, hkrati pa boste zavrgli tudi večino vitaminov in hranljivih snovi, ki se nahajajo ravno v rumenjaku. V kolikor veste, da boste imeli tekom dneva še več bogatih obrokov, jih ločite, če ne, pojejte cela jajca. Pri tem se izogibajte pripravi z veliko sira ali šunke in slanine.

Zdravje prehrana

Strokovnjaki ne priporočajo, da bi jajca shranjevali v hladilniku. Čeprav ima večina hladilnikov predvideno mesto za jajca na vratih, je ta pozicija najbolj topla. V kolikor želite, da bi jajca čim dlje ostala sveža, jih ne shranjujte na predvidenem mestu vrat hladilnika. Najbolje jih je hraniti v embalaži, v kateri ste jih kupili in jih shraniti nekje v sredini hladilnika. Jajca ne reagirajo dobro na temperaturne spremembe. Najbolje jih je hraniti celo izven hladilnika, na temperaturi, ki je nižja od 20 stopinj.

Magazin Zato jajca v trgovini niso v hladilniku

Mečete jajčne lupine stran? Vsebujejo 95 odstotkov kalcija. Le polovica jajčne lupine zadovolji človekove potrebe po kalciju. Najbolje jih je uživati v obliki praška, celih se seveda ne poje. Naravni kalcij v jajčni lupini krepi kosti, odličen je za preventivo pred osteoporozo. Poleg tega, kažejo raziskave, pomaga pri povišanem holesterolu, krvnem tlaku in za delovanje ščitnice.

Blogerka Stephanie Ecelkamp je opravila poskus, v okviru katerega je teden dni vsako jutro pojedla tri jajca. Opažala je številne spremembe, med drugim lakote ni občutila vse do kosila, lažje se je osredotočala na delo.

Številni si za zajtrk pripravijo umešana jajca, ker je njihova priprava povsem enostavna. A pri tem številni delajo napake, na katere opozarjajo kuharji. Priporočajo, da v ponvi stopimo maslo, pri čemer pazimo, da ne potemni. Na maslo ubijemo jajce in mehko mešamo. Pri tem je pomembno, da zmanjšamo temperaturo, da se na ta način jed ne bi osušila.

 

Foto: Profimedia umešana jajca

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • Orb
    09:55 5. Februar 2018.

    Ja, slovenščina res izumira, kar pisci na Žurnalu vztrajno dokazujejo. Mimogrede, dvojina vam dela obupne preglavice.

  • 19:45 4. Februar 2018.

    Vse res, ampak le, če so jajca ekološke pašne reje, ne pa baterijske, kjer kokoši futrajo s steroidi, so pod …

  • 19:27 4. Februar 2018.

    "...trdi, da so za povprečnega človeka dva jajca dneva priporočeni vnos." Vi se prav trudite ohraniti sloves polpismenih pisunov. A …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.