Se strinjamo z Žižkovo bombo?

Foto: Žurnal24 Zupanič Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Mateja Rebolj Foto: Žurnal24 Mateja Rebolj Foto: Žurnal24 Kostja Gatnik Foto: Žurnal24 Kostja Gatnik Foto: Žurnal24 Kostja Gatnik Foto: Žurnal24 Andrej Rozman Foto: Žurnal24 main Peter Musevski Foto: Žurnal24 Aldo Kumar Foto: Žurnal24 Barbara Cerar Foto: Žurnal24 Miklavž Komelj Foto: Žurnal24 Maja Delak Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Jaroslav Skrušny Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Na predvečer kulturnega praznika so poleg podelitve Prešernovih nagrad v Cankarjevem domu odzvanjala vprašanja glede zavesti Slovencev in vplivu politike na umetnost.
Oglej si celoten članek

Predsednik nacionalnega sveta za kulturo in režiser Miran Zupanič je namreč zbrane spomnil, da se v slovenski javnosti nihče ni odzval na izjavo filozofa Slavoja Žižka, ki je dejal, da bi bilo najbolje, če bi v Cankarjev dom, polnem slovenskih umetnikov, podstavili bombo.

Več o Prešernovih nagrajencih tukaj.

Ali tišina pomeni, da se Slovenci s tem strinjajo? Ali sploh spoštujemo to, kar danes slavimo? Politična elita se na številne, dolgoletne probleme slovenske kulture ne odziva, jih ne rešuje, je poudaril Zupanič. Umetniki ob vsem tem ne bi smeli molčati, še manj le čakati na politike. Kajti resničen umetnik je tisti, čigar mesto je na strani svobode, je sklenil Zupanič, ki je oder nato prepustil "osmerici odličnikov".

Predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Jaroslav Skrušny je povedal, da je proslava, obredje, kot jo je poimenoval, namenjena lepoti, ljubezni in poeziji, saj da "nas k temu zavezuje Prešernova dediščina".

To so bili letošnji nagrajenci malih in velikih Prešernovih nagrad. Prešernovo nagrado za življenjsko delo v polju likovne umetnosti je prejel Kostja Gatnik. Na področju plesne umetnosti je Prešernovo nagrado prejela Mateja Rebolj.

Plesalka Maja Delak, igralka Barbara Cerar, pesnik Miklavž Komelj, skladatelj Aldo Kumar, igralec Peter Musevski ter gledališki in literarni ustvarjalec Andrej Rozman - Roza pa so prejemniki nagrad Prešernovega sklada.

Za več ljubezni v srcu
Slovesnost je potekala v režiji tržaškega režiserja Marka Sosiča, ki je kulturni program z naslovom Stopaš, je slika v srcu... osredinil na moderno slovensko ljubezensko poezijo.

Odločitev, da kulturni program usmerja prav ljubezenska poezija slovenskih pesnic in pesnikov, kot so Boris A. Novak, Lucija Stupica, Ciril Zlobec, Mila Kačič, Jurij Hudolin in Josip Osti, Miklavž Komelj in drugi, je Sosič utemeljil z ugotovitvijo, da ljubezen nima dovolj prostora v današnjem času.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.