To je pokazala nova obsežna evropska raziskava, objavljena v strokovni reviji BMC Medicine. Skupina švicarskih znanstvenikov je kar 13 let spremljala prehranjevalne navade in zdravje kar pol milijona odraslih Evropejcev.
Podatki so razkrili, da je zdravje tistih, ki redno uživajo predvsem rdeče meso, bistveno slabše od zdravja tistih, ki so uživali pusto meso ali so meso uživali le občasno oziroma v majhnih količinah. Najmanj zdravi so bili tisti, ki so uživali predelano meso, ta skupina ljudi pa je tudi umirala bistveno prej od preostalih.
Krivec za to, da so suhe mesnine tako škodljive, je, da imajo zelo veliko maščob, posledično pa tudi visoko energijsko vrednost, kar vodi v čezmerno telesno težo. Vse bolj problematični so tudi dodatki (tako imenovani E-ji), ki so prisotni v veliko predelanih izdelkih, saj se za večino izmed njih še ne ve točno, kakšen vpliv imajo na telo.
bravo
Imaš prav, najbolj negativno na človeka vpliva stres in tega je v kapitalističnemu sistemu vedno več.
Odvisno katero in kakšno klobaso, se pravi iz katerega oz. kakšnega mesa. Kar žival poje, kre v organizem, več "svinjarije" …