Čas pripravljanja ozimnice je tudi čas, ko se mnogi odločajo za zamrzovanje hrane. Zamrzovanje je zelo razširjena metoda podaljševanja obstojnosti živil in je obenem najboljša tehnologija ohranjanja prehranske in hranilne vrednosti, ki zaradi nizkih temperatur popolnoma prepreči razvoj mikroorganizmov. Velikokrat pa se pri tovrstnem shranjevanju kasneje pojavi dilema, ali je določena hrana sploh še uporabna. Priporočila o roku uporabnosti v zamrzovalniku so različna od živila do živila.
Nekaj najbolj pogostih:
- Kruh do 8 mesecev
- Sadje do 8 mesecev
- Piščanec do 12 mesecev
- Svinjsko meso do 5 mesecev
- Telečje meso do 8 mesecev
- Jagnjetina do 12 mesecev
- Ribe in morski sadeži do 7 mesecev
- Govedina do 12 mesecev
- Pripravljene jedi do 6 mesecev
Odtajajte jih pozorno
Pri odtajanju živil je pomembno, da živila odtajate na primeren način, saj sicer obstaja velika možnost za razmnoževanje mikroorganizmov. Odtajajte jih v hladilniku, hladni vodi ali v mikrovalovni pečici. Čas odtajevanja v hladilniku naj ne bo daljši od 12 ur. V hladni vodi se bodo živila odtajala hitreje, vendar pozorno spremljajte, kaj se z živili dogaja. Odtajevanje v mikrovalovni pečici je primerno za manjše kose. Pri odtajevanju je vedno treba upoštevati navodila proizvajalca.