Kuhanega vina raje ne kupujte, ampak si ga skuhajte sami. V kupljenem je ponavadi preveč sladkorja in je slabše kakovosti.
Namig: Vina ne segrevajte na več kot 80 stopinj, saj bo alkohol izhlapel.
Kuhano vino s kumkvati:
steklenica rdečega vina (750 ml)
75 gramov sladkorja
vrečkica vanilijevega sladkorja
cimetova palčka
2 janeževi zvezdi
6 nageljnovih žbic
4 kumkvate
Postopek: Vino, ves sladkor in začimbe segrejte. Kumkvate dobro umijte in narežite na kolobarje ter razdelite na štiri porcije. Kumkvate dajte v kozarce, nato pa skozi sito vanje prelijte vino.
Vroče jabolčno vino z ingverjem:
ingver
liter jabolčnega vina
125 ml vode
50 gramov sladkorja
pol cimetove palčke
4 rezine limone
3 nageljnove žbice
Postopek: Vodo in sladkor dajte v lonec in segrejte. Dodajte cimet, limono, nageljnove žbice in limono. Nato dolijte vino in segrevajte, a ne do vrelišča. Prelijte v kozarce.
Belo kuhano vino:
750 ml belega vina
2 pomaranči
1 limona
1 jedilna žlica meda
125 ml jabolčnega soka
cimetova palčka
kardamon, nekaj nageljnovih žbic in dve janeževi zvezdi
Postopek: Vino in sok prelijte v lonec, dodajte narezano limono in pomarančo ter začimbe. Segrejte, a pazite, da ne zavre. Po potrebi dodajte še med in sladkor.
Kuhano vino z brusnicami:
steklenica merlota ali cabernet sauvignona
500 ml svežega pomarančnega soka
120 gramov suhih, svežih ali zamrznjenih brusnic
65 gramov sladkorja
1 pomaranča
2 nageljnovi žbici
2 cimetovi palčki
120 ml konjaka
Postopek: Vino, sok, brusnice in sladkor počasi segrejte. Pomarančo operite in jo skupaj s cimetom in nageljnovimi žbicami dodajte vinu. Na majhnem ognju kuhajte 2-3 ure. Odstranite cimetove palčke in pomarančo, vino skozi sito prelijte v skledo in z vilico iz brusnic iztisnite sok. Vino prelijte nazaj v lonec in mu dodajte konjak ter po potrebi še sladkor.
Recepti za okusno kuhano vino
Prihajajočih praznikov si brez kuhanega vina mnogi ne znajo predstavljati. Za vas imamo nekaj slastnih receptov.