Ljudje, ki uživajo sredozemsko hrano, manj obolevajo za srčno-žilnimi boleznimi. “Pomembno je uživanje rib, in sicer vsaj enkrat na teden,” pravi Nena Kopčavar Guček, specialistka splošne medicine. “Kdor ne mara rib, naj bi nenasičene maščobne kisline zaužil s pripravki,” dodaja. Gre za ribja olja z maščobnimi kislinami omega 3. “Pred jemanjem se kaže natančno pozanimati o čistosti posameznega pripravka in dejanski količini aktivne učinkovine v njem,” opozarja Kopčavar Gučkova. V sredozemski prehrani so pomembni tudi antioksidanti v začimbah in črnem vinu. “Kozarec črnega vina, žal samo pri moških, dokazano znižuje pogostnost srčno-žilnih obolenj,” pravi zdravnica.
Več koencima Q10
“Pri srčno-žilnih boleznih številni strokovnjaki priporočajo uživanje koencima Q10,” potrjuje Kopčavar Gučkova. Koencim Q10 telo proizvaja samo, a z leti vse manj; njegovo nastajanje najbolj upada tam, kjer ga je največ – v srčni mišici. Dodatki koencima Q10 nimajo znanih stranskih učinkov.