Prvi in zadnji zmenek treh lepotic

Foto: Žurnal24 Queen Victoria, ki pluje šele od decembra, je v New York priplula prvič.
V nedeljo si je več tisoč Newyorčanov ogledalo zgodovinski zmenek – v mestu so bile tri lepotice ladjedelnice Cunard: Queen Victoria, Queen Mary 2 in Queen Elizabeth 2.
Oglej si celoten članek

Tri razkošne čezoceanske potniške ladje so druga ob drugi zaplule prvič in zadnjič. Že dolgo napovedano srečanje so v New Yorku v nedeljo zvečer počastili z velikim pisanim ognjemetom, na katerega je bil pogled najlepši z južnega Manhattna, lepotice pa so se "nastavljale" pred Kipom svobode.

Zadnja pot okoli sveta za QE2
Queen Elizabeth 2, katere vzdevek je že dolgo QE2, bo letos plula zadnje leto. Na zares zadnjo pot bo čezoceanka, ki jo je septembra 1967 krstila britanska kraljica Elizabeta II., odplula novembra. Iz Southamptona se bo napotila v Dubaj, kjer jo bodo spremenili v plavajoči hotel s petimi zvezdicami. Arabci so za QE2 plačali petdeset milijonov funtov. QE2 in Queen Victoria, ki pluje šele od decembra lani, sta skupaj premagali Atlantik in v New Yorku ju je čakala Queen Mary 2 (QM2), ki po svetovnih morjih potuje od januarja 2004. V ponedeljek sta "kraljici" Elizabeth in Victoria skupaj nadaljevali pot proti Floridi – Queen Victoria tako začenja svoje prvo potovanje okoli sveta, QE2 pa zadnje. V New York se bo Queen Elizabeth 2 vrnila samo še enkrat pred upokojitvijo. Čezoceanka ima v lasti več rekordov, med drugim je tudi ladja, ki v 168-letni zgodovini Cunarda "službuje" najdlje, Atlantski ocean je preplula več kot osemstokrat in se v New Yorku zasidrala več kot sedemstokrat. O ladji so zapisali, da "predstavlja neko drugo dobo, slog in resničnost čezoceankdobo, ki je večina čezoceanskih potniških ladij, ki trenutno plujejo, nikoli ne bo doživela".

Newyorčani so občudovali ladje in ognjemet. © Reuters

 
Nova čezoceanka že leta 2010?
Največja od trojice je 151.000-tonska Queen Mary 2, ki sprejme približno 2600 potnikov, 1253 članov posadke in ima 1296 kabin. Najmanjša je najstarejša – QE2 v 1002 kabinah lahko gosti slabih 1800 potnikov. Bodočo upokojenko, ki bo končala v Perzijskem zalivu, bo Cunard nadomestil z novo, tretjo Queen Elizabeth (prva je po Atlantiku plula med letoma 1940 in 1968), ki jo bodo gradili v ladjedelnici Fincantieri v italijanskem Tržiču oziroma Monfalconeju v bližini Trsta. Povpraševanje po križarjenju z velikimi čezoceankami namreč narašča, pravijo pri Cunardu in napovedujejo, da bo naslednja Queen Elizabeth zaplula že leta 2010.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.