Razkrivamo vam, kako na hiter in enostaven način rešiti okusen obrok, ki ste ga pripravili, pa je
prišlo do majhne nesreče.
Če ste jed prismodili
Potem takoj v pomivalno korito natočite mrzlo vodo in postavite posodo v hladno vodno kopel.
S tem boste prekinili kuhanje. Nato neprismojeni del jedi z lopatico poberite iz posode in jed
preložite v drugo posodo. Če je potrebno, ji dodajte tudi malo tekočine. Katera tekočina bo to, je
odvisno od jedi, ki jo kuhate. Lahko izberete vino, smetano, pretlačene paradižnike ali vodo.
Sesirjena jed
Ste že kdaj pripravili majonezo ali holandsko omako doma? Potem veste, da se omaka lahko med
stepanjem začne sprijemati. Hitro ukrepajte. Pri majonezi po žličkah prilivajte vročo vodo, pri
holandski omaki pa mrzlo. Stepajte naprej. Če imate pri sebi še kakšno jajce, en rumenjak počasi
vmešajte v sesirjeno jed.
Kaj pa, če vaše testenine postanejo lepljive?
Potem jih čim prej zmešajte z omako. Namesto tega lahko tudi testenine prelijte s hladno vodo
in jih zmešajte z dvema žlicama olivnega olja. Pri tem testenine previdno vlecite narazen. Preden
jih odlijete, z zajemalko zajemite nekaj vode, v kateri so se kuhale in ji nato zlijte h kuhanim
testeninam.
Grudičasta omaka
V tem primeru omako pretlačite skozi gosto cedilo. Omake bodo zagotovo brez grudic, če jih
boste zgostili s surovim, naribanim krompirjem, ki naj se približno pet minut kuha v omaki. Nato
omako precedite skozi redko cedilo.
Tekoča pena?
Težava postane največkrat vidna takrat, ko je že skoraj prepozno. Imate doma kaj sadja? Potem
na mizo za sladico postavite sadni koktajl s posebno okusno omako. Jabolka ali hruške olupite in
jih pahljačasto razporedite na krožnike in rahlo potresite s sladkorjem.
Razkuhana ali uvela zelenjava
Tako zelenjavo predelajte v pire. Zelenjavi odlijte vodo in jo pretlačite s paličnim
mešalnikom. Počasi ji prilijte malo sladke smetane, da postane pire primerno gost. Lahko pa smetano
tudi stepete in jo šele nato vmešate v zelenjavo. Če je okus še vedno malce neprijeten, dodajte
malo limoninega soka.
Pri uveli zelenjavi dela prave čudeže mrzla voda. Položite jo v skledo z vodo in veliko
ledenih kock, primešajte eno žličko soli in kisa (toda ne balzamičnega) in postavite skledo v
hladilnik za slabi dve uri.
Preveč soli
Presoljeno jed razredčite s sladko smetano ali jušno osnovo. Če je jed zato preveč vodena, ji
dodajte olupljene paradižnike ali pretlačeno tuno ali pa v pire pretlačen beli fižol iz pločevinke.
Prva pomoč v kuhinji
Se vam je že kdaj zgodilo, da ste pozabili na kosilo in prismodili okusen obrok? Nič ne skrbite, tudi v kuhinji obstaja hitra prva pomoč pri majhnih nezgodah.