Proti gripi z bukovimi ostrigarji

Foto: Shutterstock ostrigar Foto: Shutterstock ostrigar
Proti prehladu in gripi se lahko borite tudi s sezonskimi gobami. Čas je za bukove ostrigarje!
Oglej si celoten članek

Bukov ostrigar je vsestranska goba, ki jo lahko konzervirate v kisu ali spravite v zamrzovalnik. V naravi ga nabiramo pozno jeseni ali pozimi, v trgovinah pa ga je mogoče kupiti kadarkoli.

Gobe poskušajte očistiti s čim manj vode, saj jim ta ukrade aromo. Prav tako previdnost pri njihovi pripravi ni odveč - če jih predolgo pečete ali kuhate, ti postanejo žilasti. Bukove ostrigarje lahko pripravite na žaru, v omakah, juhah, rižotah, solatah, golažu, okusni pa so tudi v testu panirani.

Bukovi ostrigarji na francoski način

Potrebujete:

  • 4 klobuke ostrigarjev
  • 50 g betov
  • pol litra mesne juhe
  • 1 dl oljčnega olja
  • pol limone
  • 1 dl belega vina
  • 2 dl majoneze
  • zlico paradižnikove mezge


Priprava:

Klobuke bukovih ostrigarjev ločite od betov, jih namočite v oljčno olje, nato pa položite v pekač. Prelijte s preostalim oljem, posolite in dajte peči za deset minut v ogreto pečico. Klobuke vzemite iz pečice in odlijte odvečno vodo. Bete medtem narežite na majhne kocke. Deset minut jih kuhajte v juhi, ki ste ji dodali vino. Bete odcedite in jih pomešajte z majonezo in paradižnikovo mezgo. Pečene klobuke razporedite na krožnike in jih napolnite s pripravljenim nadevom. Okrasite z limono in postrezite.

Ste vedeli?

  • Bukovi ostrigarji so bogati z beljakovinami, vsebujejo veliko aminokislin, vitaminov (prevladujejo predvsem vitamini B), mineralov (kalij, kalcij, natrij, železo, mangan in fosfor), nenasičenih maščobnih kislin in vlaknin.
  • V vzhodni medicini jih uporabljajo predvsem za sprostitev mišic, krepitev ven in izboljšanje cirkulacije, odlične pa so tudi pri zniževanju holesterola in krvnega sladkorja.
  • Če ste prehlajeni, jih dodajte v juho, saj bukovi ostrigarji krepijo imunski sistem ter pomagajo pri zdravljenju prehlada in gripe.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.