“Plesnivi hrani se izogibajte, plesniva živila pa v celoti zavrzite. Tako preprečite širjenje okužbe na druga živila,” svetujejo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ), kjer opozarjajo na zastrupitve z aflatoksini.
Nosečnice, pozor!
Aflatoksine sproščajo glive, ki nastajajo v toplih in vlažnih klimatskih razmerah. Pri presnovi aflatoksini lahko poškodujejo ali uničijo jetrne celice, kar lahko vodi tudi v odpoved jeter. Aflatoksini lahko poškodujejo genetski material, so rakotvorni in verjetno lahko poškodujejo tudi zarodek.
Kratko skladiščenje
Najpogosteje so onesnaženi oreščki, fige in drugo suho sadje, začimbe, surova rastlinska olja, kakavova zrna in koruza. Ker gre za genotoksične snovi, varni odmerki niso določeni in tveganja ni mogoče izključiti. “Tovrstna živila kupujte v trgovinah, kjer kupuje veliko ljudi, saj to do neke mere zagotavlja, da so živila na policah in v skladiščih krajši čas ter je tako manjša možnost okužbe z glivami,” še svetujejo na IVZ.
Vaš komentar smo izbrisali zaradi kršenja pravil komentiranja. Uredništvo zurnal24.si.