Previdno pri uživanju pistacij

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zdravju nevarne glive so pri nas nazadnje našli pri suhih slivah in pistacijah iz Turčije.
Oglej si celoten članek

Plesnivi hrani se izogibajte, plesniva živila pa v celoti zavrzite. Tako preprečite širjenje okužbe na druga živila,” svetujejo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ), kjer opozarjajo na zastrupitve z aflatoksini.

Nosečnice, pozor!

Aflatoksine sproščajo glive, ki nastajajo v toplih in vlažnih klimatskih razmerah. Pri presnovi aflatoksini lahko poškodujejo ali uničijo jetrne celice, kar lahko vodi tudi v odpoved jeter. Aflatoksini lahko poškodujejo genetski material, so rakotvorni in verjetno lahko poškodujejo tudi zarodek.

Kratko skladiščenje

Najpogosteje so onesnaženi oreščki, fige in drugo suho sadje, začimbe, surova rastlinska olja, kakavova zrna in koruza. Ker gre za genotoksične snovi, varni odmerki niso določeni in tveganja ni mogoče izključiti. “Tovrstna živila kupujte v trgovinah, kjer kupuje veliko ljudi, saj to do neke mere zagotavlja, da so živila na policah in v skladiščih krajši čas ter je tako manjša možnost okužbe z glivami,” še svetujejo na IVZ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:06 5. Marec 2013.

    Vaš komentar smo izbrisali zaradi kršenja pravil komentiranja. Uredništvo zurnal24.si.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.