Preverili smo Savinine trditve

Foto: Aljoša Kravanja
Foto: Aljoša Kravanja
Savino je včeraj zelo razburil postrežen paradižnik, brez odstranjenih belih in zelenih delčkov. Je tako postrežen surov paradižnik res tako strupen? Preverili smo njene trditve.
Oglej si celoten članek

V prvi oddaji šova Gostilna išče šefa se je Savina Atai po predstavitvi jedi ene od kandidatk, ki se poteguje za mesto v kuhinji pri šefu in ki s surovega paradižnika ni odstranila belih in zelenih delčkov, zelo razburila: "To je nedopustno iz zdravstvenih razlogov. Zeleno v paradižniku je polno solanina, ki je živčni strup. Če bi to pojedel otrok s šibkim imunskim sistemom, bi lahko imel trajno poškodbo. Za nobenega solanin v razhudnikih ni priporočljiv. Kaj takšnega si ne sme nihče privoščiti!"

Za podrobnejšo razlago smo prosili Mojco Cepuš, svetovalko za prehrano, ki se s Savinino izjavo strinja. "Krompir, paradižnik in jajčevci so razhudniki. Vsebujejo toksin solanin, ki je lahko, če živila niso toplotno obdelana, za naše telo nevaren," razlaga Cepuševa in dodaja: "Nekateri ljudje, ki se zelo usmerjeno prehranjujejo, na primer nekateri presnojedci in vegani, ki na prehrano zelo pazijo, razhudnikov, se pravi krompirja, paradižnika, paprike in jajčevcev, ravno zaradi tega ne jedo."

Svetovalka za prehrano razlaga, da je težava večja v teoriji, saj v praksi do zastrupitev zaradi tega, ker naj bi nekdo pojedel preveč paradižnika, ne prihaja, ravno tako danes vemo, da mit, ki je veljal včasih in pravi, da uživanje soka surovega krompirja povzroča drisko in vročino, ne drži.

S solaninom se sicer zelenjava brani pred naravnimi škodljivci, zato bodite pozorni, da pred uživanjem surovega paradižnika odstranite vse zelene in bele delčke, saj boste le tako telo zaščitili pred škodljivo kemikalijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 13:35 12. Oktober 2013.

    Savina je glupa toliko, kot so glupi tisti, ki ji nosijo denar za njene kvazi joge.

  • 21:52 25. September 2013.

    dragec je tak cigan...ne zna slovensko

  • 12:17 25. September 2013.

    priznam : nisem vedel, da ima pinokio "lesenega lulčka", hvala Savina.....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.