Preveč sladkorja poneumlja

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vsaj tako so pokazale analize raziskav, ki so jih naredili ameriški raziskovalci. Ker so pred šolarji, dijaki in študenti pomembni zaključni testi in izpiti, namig, katera hrana je med učenjem boljša od sladkih prigrizkov in gaziranih pijač, ni odveč.
Oglej si celoten članek

Ste kdaj pomislili, da na učni uspeh lahko vpliva tudi to, kar jeste? Preveč fruktoze in drugih sladkorjev v hrani vpliva na možgane tako, da zmanjšujejo sposobnosti učenja in spomina ter upočasnjujejo delovanje možganov, pravijo raziskovalci z univerze v Los Angelesu. Če se sladkim grižljajem ali požirkom ne morete odpovedati, jih zmanjšajte na minimum, hkrati pa telo regenerirajte z uživanjem omega 3 maščobnih kislin, ki škodljivost sladkorja zmanjšajo, svetuje Fernando Gomez-Pinilla, profesor z omenjene univerze.

Hrana za možgane

Voda, ogljikovi hidrati, beljakovine, zdrave maščobe, vitamini in minerali so najpomembnejši pri spodbujanju umskih sposobnosti. Ogljikovi hidrati se med prebavo razgradijo v glukozo, ki je glavni vir energije za možgane. Največ zdravih se nahaja v polnozrnatih izdelkih, sadju in zelenjavi, hkrati pa ta živila vsebujejo tudi potrebne vitamine in minerale. Med maščobami strokovnjaki izpostavljajo pomembnost omega 3 maščobnih kislin, ki jih zaužijete z lososom, skušami, sardinami, oreščki in semeni. Med vitamini so za ohranjanje spomina najpomembnejši vitamin A, C in E, zato si za popoldansko malico med učenjem pripravite sadno solato iz jagod, malin, manga, agrumov, papaje in kivija, v zelenjavno solato vključite papriko,korenje, paradižnik in kalčke, vse skupaj pa začinite z olivnim oljem.

Dan začnite z beljakovinami

Neka druga raziskava je pokazala, da najboljši zajtrk za učenjake vsebuje veliko beljakovin (kosmiči z jogurtom, rezina polnozrnatega kruha z jajcem, namaz iz čičerke), prav tako naj bi bila z beljakovinami bogata tudi malica.

Čim manj sladkarij

Najmanj primerna živila za učenje in spomin pa so sladkarije, piškoti in slani prigrizki. Raziskava je namreč pokazala, da tisti, ki dan začnejo s sladkarijami, na testih spomina in koncentracije dosegajo veliko slabše rezultate. Seveda to ne pomeni, da se jim je treba v celoti odpovedati. Veliko boste naredili že, če boste med učenjem namesto (pre)sladkih čokoladnih ploščic grizljali temno čokolado z visoko vsebnostjo kakava, polnozrnate ploščice, oreščke in jagodičevje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.