Strah izhaja iz akrilamidov, torej kemikalij, ki nastanejo pri cvrtju, praženju ali pečenju
različne vrste hrane. Nizozemski znanstveniki so do teh ugotovitev prišli na podlagi enajstletnega
anketiranja 120 tisoč ljudi: spraševali so jih o njihovih prehranjevalnih navadah. Ugotovili so, da
so bile ženske, ki so zaužile več akrilamidov, bolj izpostavljene tveganju za nastanek omenjene
bolezni.
Ugotovitve raziskave so bile, da so ženske, ki so na dan zaužile 40 mikrogramov akrilamidov –
to je enako porciji pomfrita ali vrečki čipsa –, dvakrat bolj izpostavljene tveganju, da zbolijo za
rakom na maternici ali jajčnikih, kot tiste, ki so uživale hrano z manj akrilamidi.
Laboratorijski testi so akrilamide izpostavili kot eno izmed možnih nevarnosti za človeško
zdravje že pred petimi leti, vendar so na Univerzi v Maastrichtu prvi odkrili povezanost med
akrilamidi v prehrani in tveganjem za nastanek rakavih obolenj. Svoje ugotovitve so objavili v
reviji
Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.
Medtem pa strokovnjaki za hrano pravijo, da je pravzaprav nemogoče, da bi akrilamide
odstranili iz prehrane, ki jo uživamo.
Dr.
Lesley Walker z inštituta za raziskovanje raka v Veliki Britaniji raziskavi
nizozemskih kolegov ne zaupa popolnoma, saj pravi, da se omenjeni obliki raka težko pojavljata
zgolj zaradi prevelike količine uživanja akrilamidov. Po njegovem mnenju k temu prispeva nepravilno
prehranjevanje žensk v celoti.
Živilska industrija pa vseeno pravi, da si je začela posebej prizadevati za zmanjšanje
akrilamidov v obdelani hrani.
Preskočite pečen krompirček!
Ženske, ki vsak dan jedo pečen krompirček, podvajajo tveganje, da zbolijo za rakom na jajčnikih ali na maternici, pravijo nizozemski znanstveniki.