Slabokrvnost ali anemija je stanje zmanjšane sposobnosti krvi za prenos kisika do celic. Do nje
pride zaradi pomanjkanja rdečih krvničk in zaradi znižane koncentracije hemoglobina, ki je pri
prenosu kisika do telesnih celic bistven.
Zakaj pride do znižanja rdečih krvničk?
Ker rdeče krvničke nastajajo v kostnem mozgu, lahko zaradi zmanjšane tvorbe v kostnem mozgu
ali zaradi povečanega razkroja pride do znižanja njihovega števila. Ste vedeli, da je življenjska
doba eritrocitov v krvi okoli štiri mesece? Za njihovo tvorbo pa so najpomembnejši železo, vitamin
B in folna kislina.
Vzrok za pojav slabokrvnosti v času nosečnosti
Med nosečnostjo se v telesu povečajo potrebe po železu in vitaminih, saj telo zaradi hitrega
razvoja otroka pospešeno proizvaja krvna telesa in krvno plazmo. Volumen krvi se tako lahko poveča
tudi za 50 odstotkov, kar privede do nesorazmernosti v primerjavi z deležem plazme. Posledica sta
padec hemoglobina in razredčena kri.
Kako prepoznati in preprečiti slabokrvnost?
Slabokrvnost je med nosečnostjo pogost pojav, prepoznate pa jo po utrujenosti, bledicah,
vrtoglavicah in omotičnosti. Lahko se pojavijo tudi bolečine v prsih in redkejše bitje srca.
Pogostejša je pri nosečnicah, ki nosijo dvojčke, ali pri zaporedni nosečnosti v krajšem času.
Da bi slabokrvnost preprečili, uživajte hrano, ki vsebuje veliko železa, vitaminov in folne
kisline. V jedilnik vključite žitarice, jedilno čokolado, goveje meso, oreščke, suho sadje, fižol,
beluše in citruse. Potrebe po folni kislini pa lahko zadovoljite tudi s prehranskimi dopolnili,
zlasti v prvih dvanajstih tednih nosečnosti.
Preprečite slabokrvnost med nosečnostjo
Slabokrvnost je med nosečnostjo pogost pojav, ki se najpogosteje kaže kot kronična telesna in duševna utrujenost. Vas zanima, kaj slabokrvnost je, zaradi česa nastane in kako jo lahko preprečite?