Premalo rib, preveč slaščic

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Česar s prehrano ne dobi v šoli, mu na krožniku ponudite doma.
Oglej si celoten članek

Prehrana v šolah je dobra, vendar kljub temu še daleč od popolne, menijo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). V šolskem letu 2011/12 so namreč med 82 naključno izbranimi osnovnimi šolami opravili pregled prehranske kakovosti šolskih jedilnikov za kosila. Odstotek nadpovprečno ocenjenih jedilnikov je v primerjavi z lani.

Več polnozrnatih izdelkov

V šolskih kosilih sta dobro zastopana sadje in zelenjava, veliko manj pa polnozrnati izdelki, kaše in ribe. Še vedno je na jedilniku preveč pekovskih in slaščičarskih izdelkov z višjo vsebnostjo maščob in/ali sladkorjev, na srečo pa je vse manj ocvrtih izdelkov, ki so v samem vrhu po škodljivosti za zdravje. Tudi pri pijačah, ki spremljajo kosilo, je še veliko možnosti za izboljšanje, saj so otrokom le redko ponujeni stoodstotni naravni sokovi ali nesladkan čaj oziroma voda.

Prilagodite jedilnik

V letošnjem poročilu IVZ navaja, da je lahko dobro načrtovana in organizirana šolska prehrana učinkovit način uravnoteženja z nepravilno družinsko prehrano. Na srečo pa obenem velja tudi obratno in otroku lahko doma zagotovite živila in hranila, ki mu jih v šoli pri malici ali kosilu ni uspelo dobiti. Poskrbite torej, da bo otrok pri obrokih, ki jih uživa doma, zaužil več rib, polnozrnatih izdelkov in zdravih pijač, seveda pa na jedilniku ne smeta manjkati niti zelenjava in sadje.

Ponudite več kalorij za zajtrk

Poročilo IVZ je tudi pokazalo, da so kosila premalo energijsko bogata, saj v povprečju vsebujejo 578,6 kilokalorije (kcal), priporočilo za starostno skupino od 10 do 12 let pa je od 805 do 920 kcal. Na IVZ zato svetujejo, da energijski primanjkljaj nadomestite z bogatejšim, obilnejšim zajtrkom
oziroma kakovostno in energijsko malico, ki pa naj bo vsaj dve uri pred kosilom. Pomembno je, da otrok energije ne dobi iz enostavnih sladkorjev in ogljikovih hidratov, temveč da mu zagotovite kakovosten zdrav obrok.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.