Prehlad ali gripa?

Foto: Žurnal24 S pomočjo orodja je mogoče tudi deset dni prej napovedati izbruh gripe.
Skupaj z zimskimi radostmi pridejo tudi pogostejše bolezenske skrbi, zlasti gripa in prehlad. Pa znate prepoznati razliko med njima?
Oglej si celoten članek

Prehlad spada med najpogostejše virusne okužbe zgornjih dihal, medtem ko je gripa (influenca) nalezljiva in pogosta okužba dihalnih poti. Virusi, ki ju povzročajo, se prenašajo s kužnimi kapljicami, ki jih razširjajo bolniki v okolico s kašljanjem, kihanjem in glasnim govorjenjem. Prenašajo se tudi z neposrednim oziroma posrednim stikom: na primer prek kljuk, telefonov, z rokovanjem.

Znaki prehlada

Prehlad se navadno začne z bolečinami v žrelu. Oteženemu požiranju sledijo drugi znaki prehlada, kot so izcedek iz nosu, kihanje, hripavost in kašelj. Lahko vas tudi boli glava, imate nekoliko povišano telesno temperaturo in se slabo počutite. Običajno se konča po tednu dni. Pri otrocih morate biti posebej pozorni, da se prehlad ne razvije v okužbo srednjega ušesa.

Znaki gripe
Gripo povzročajo virusi, ki prizadenejo nos, žrelo in pljuča. Navadno jo spremljajo zelo povišana telesna temperatura, mrazenje, suh kašelj, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih ter utrujenost.

Razlika v simptomih
Za prehlad so značilni simptomi, povezani z nosom: vodeni izcedek, kihanje, zamašen nos, medtem ko so za gripo značilni zelo povišana telesna temperatura, glavobol in bolečine v mišicah ter sklepih.

Kaj lahko naredite sami?

Pri prehladu in gripi morate čim več počivati, piti tople tekočine in za krepitev obrambnih sposobnosti organizma zaužiti dovolj vitamina C.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.