Za model s premerom 26 cm boste potrebovali:
Za testo:
- 150 g grenke čokolade,
- 150 g zmehčanega masla,
- 150 g sladkorja v prahu,
- 1 vanilín sladkor,
- 7 jajc,
- 150 g ostre moke,
- za konico noža pecilnega praška;
za marelični preliv:
- 150 g marelične marmelade,
- 2 žlici mareličnega žganja;
za čokoladni preliv:
- 200 g sladkorja,
- 125 ml vode,
- 150 g grenke čokolade.
Priprava
Čokolado razlomite na manjše kose in jih stopite v vodni kopeli. Maslo penasto umešajte s 100 g sladkorja v prahu in vanilín sladkorjem.
Ubijte jajca in ločite rumenjake od beljakov. V masleno maso med stalnim mešanjem enega za drugim dodajajte rumenjake in nazadnje še stopljeno čokolado. Iz beljakov in preostalega sladkorja stepite trdi sneg in ga nežno umešajte v čokoladno maso. Nanjo presejte moko s pecilnim praškom in zmešajte.
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Tortni model namažite z maslom in potrosite z moko, vanj nalijte testo in poravnajte. Pri 160 stopinjah torto pecite približno od 55 do 60 minut. Prvih 15 minut pustite v pečici rahlo odprta vratca.
Spečeno torto pustite, da se ohladi. Površino premažite s pripravljeno marmelado, ki jo pripravite tako, da previdno segrevate marmelado, jo pretlačite skozi cedilo in zmešate z mareličnim žganjem ali z malo vode do gladkega.
Vodo, čokolado in sladkor za preliv pustite, da 5 minut močno vrejo. Z ohlajenim prelivom namažite površino torte. Pred serviranjem torto previdno narežite na 16 kosov.
Dober tek!