Izguba kilogramov bo hitrejše, če se odpovemo uživanju ogljikovih hidratov. Zato so diete, ki prepovedujejo ali omejujejo uživanje ogljikovih hidratov (Atkinsova dieta, paleo dieta, Dukanova dieta ...) tudi tako popularne.
Ameriški raziskovalci pa opozarjajo, da so tovrstne diete zdravju škodljive. To je pokazala njihova študija, v kateri je sodelovalo 15.400 ljudi, starih med 45 in 64 let. Sodelujoči so morali pred začetkom raziskave in šest let pozneje izpolniti zelo natančen vprašalnik o svojih prehranjevalnih navadah, med drugim so morali navesti natančne količine zaužite hrane in pijače. Na podlagi tega vprašalnika so raziskovalci ugotovili, kakšne maščobe, ogljikove hidrate in beljakovine so uživali anketiranci.
Rezultati so bili presenetljivi. Pričakovana življenjska doba oseb, pri katerih je dnevna količina zaužitih živil vsebovala manj kot 30 odstotkov ogljikovih hidratov, je bila za kar 4 leta nižja kot pri osebah, ki so na dan zaužili več ogljikovih hidratov (med 50 in 55 odstotkov). Pri tem izpostavljajo, da tudi z ogljikovimi hidrati ni dobro pretiravati (več kot 65 odstotkov), a so bili rezultati teh oseb kljub temu boljši kot v skupini ljudi, ki so se ogljikovim hidratom izogibali.
Za zdravje je sicer pomembno tudi, s kakšnimi beljakovinami in maščobami se prehranjujemo – živalskimi ali rastlinskimi. Slednje veljajo za bolj zdrave.
Kako hudiča so lahko izračunali "pričakovano življensko dobo"? So čakali, da ljudje umrejo? Namreč, le tako lahko ugotoviš dejansko življensko …
Nakladajte komu drugemu, po neštetih študijah je keto prehrana zdrava. Omejevanje vseh hidratov pa v nekaterih primerih praktično zdravilo. Si …
pa kdo ni zmeden od vseh teh raziskav in študij? ... vsak dan nekaj novega, preveč tega, premalo onega, kaj …