Metliška črnina in Belokranjec sta družabnika – prvo vino je rdeča, drugo pa bela zvrst, ki je ob enem tudi prvo in zaenkrat edino naše belo vino, ki se ponaša z omenjeno
Vini sta sedaj zaščiteni in priznani kot blagovni znamki. |
Metliška črnina PTP
Gre za suho, mirno rdeče vino, intenzivno rdeče rubinste barve z opaženo aromi rdečih sort v prvem letu starosti in pozneje z zrelimi aromami značilnimi za sortni sestav ter poreklo vina. Prijetno trpkost vinu zagotavlja srednje bogata taninska osnova. Značinosti posamezne sorte ne smejo izstopati. V vinu se lahko prepletajo: modra frankinja, žametovka, portugalka, šentlovrenka, gamay, modri pinot ter zweigelt in sicer v sledečih deležih:
- modra frankinja do največ 60%,
- žametovka najmanj 30%,
- ostale dovoljene sorte od 5 do 15%.
Belokranjec PTP
Gre za suho, mirno belo vino, rumenkaste barve z zelenkastimi odtenki, s primarno aromo belih sort in prrijetno svežega okusa v prvem letu po trgatvi, pozneje pa razvije zaznavne arome zrelega vina. V vinu se lahko prepletajo sorte: kraljevina, laški rizling, beli pinot, chardonnay, zeleni silvanec, sauvignon, renski rizling, žlahtnina ter rumeni muškat in sicer v sledečih deležih:
- kraljevina 20 do 40%,
- laški rizling 30 do 50%,
- ostale sorte največ 10 % posamezne sorte – najmanj dve sorti.
Glavne točke pravilnika
- vini ne smeta v promet pred 30. novembrom v letu pridelave grozdja,
- pri organoleptični oceni mora vino Metliška črnina PTP doseči najmanj 16,5 točk in vino Belokranjec PTP najmanj 16,3 točke,
- v promet smeta le originalno polnjeni (steklenice morajo biti do volumna 1,5 l),
- grozdje za vini se sme pridelovati le na absolutnih vinogradniških legah, znotraj vinorodnega okoliša Bela krajina,
- število trsov na enoto neto površine vinograda, določene v skladu s predpisom, ki ureja register pridelovalcev grozdja in vina, mora biti večje od 4.000 trsov na hektar,
- v postopku pridelave se lahko dovoljene sorte vinske trte mešajo na stopnji grozdja, mošta ali vina,
- Belokranjec PTP po potrebi mošt razsluzimo. Alkoholna fermentacija mora potekati enakomerno, pri temperaturi med 16 in 20°C do popolnega povretja sladkorja, ob uporabi selekcioniranih vinskih kvasovk,
- pri pridelavi vina Metliška črnina PTP se grozdje najprej peclja, nato macerira. Maceracija traja: modra frankinja, do končane alkoholne fermentacije drozge pri temperaturi med 23 in 30°C, ostale sorte minimalno 4 dni intenzivne alkoholne fermentacije, pri temperaturi 23 do 25°C.