Postanite vegan v 30 dneh

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Priljubljenost veganskega načina prehranjevanja v svetu narašča in je že skoraj prerasla priljubljenost vegetarijanstva. Avstralska organizacija za osvoboditev živali iz Viktorije (Animal Liberation Victoria) se je tako odločila, da vam pomaga pri začetnih težavah, in vas vabi, da se 30 dni prehranjujete vegansko.
Oglej si celoten članek

Na izziv, ki se začne 10. marca, se lahko prijavite na spletni strani Veganeasy.org. Ekipa strokovnjakov vas bo vodila s pomočjo rednih elektronskih sporočil in predlaganim 30-dnevnim menijem, zahtevate pa lahko celo svojega veganskega mentorja.

Kaj jedo vegani?

Vegani ne uživajo nobene hrane, ki je živalskega izvora. Njihov jedilnik sestavljajo sadje, zelenjava, oreščki, semena, alge, stročnice in žitarice. “Vse beljakovine, ki so sicer v mesu, se lahko nadomestijo z rastlinsko hrano. Tristo gramov surove špinače vsebuje skupno okrog deset gramov beljakovin, pet srednje velikih banan okrog sedem gramov. Seveda še več beljakovin vsebujejo stročnice in žita (leča, ajdova kaša, kvinoja ...), a pri tem ne pozabite na zelenolistno zelenjavo, ki ima poleg beljakovin ogromno vitaminov in mineralov,” pravita avtorja pred kratkim izdane veganske kuharice 88 prigod v kuhinji (ali Vegani ne jedo samo solate) Jernej in Maya Novak Sever.

Kalcij v pomarančah

Tudi kalcij, ki naj bi ga sicer dobili z uživanjem mlečnih izdelkov, pri veganih ni problem. Ravno nasprotno. “Predvsem zelenolistna zelenjava je bogat vir kalcija, ki ga telo zlahka absorbira. Kot zanimivost: 200 gramov špinače vsebuje okrog 200 miligramov kalcija, 200 gramov kodrolistnega ohrovta pa več kot 300 miligramov. Štiri pomaranče skrivajo v sebi 200 miligramov kalcija, dve žlici sezamovih semen 170 miligramov,” sta pojasnila Jernej in Maya, ki menita, da ima vsa hrana živalskega izvora svoje rastlinske nadomestke.

Okus lahko preslepite

Za tiste, ki so jim še vedno pri srcu okusi ali teksture jedi živalskega izvora, čeprav so se jim odpovedali, je na voljo precej rastlinskih nadomestkov, od mleka iz žit ali oreščkov do pšeničnega mesa in brezmlečnih sirov. “Ne gre toliko za nadomeščanje hranilnih snovi kot za nadomeščanje okusov, ti pa so v veliki meri odvisni od začimb in dodatnih sestavin. Okus golaža, denimo, se razvije predvsem zaradi čebule, ne zaradi mesa. Jajca lahko zelo preprosto “ponarediš” z vulkansko soljo, ki vsebuje žveplo, obstajajo pa tudi veganske salame, ki s primerno mešanico začimb in dimljenega okusa preslepijo skoraj vsakega mesojedca,” sta povedala.

Začnite postopoma

Prehod z mesnega prehranjevanja na veganskega lahko poteka postopoma in se najprej odločite za vegetarijanstvo, lahko pa greste tudi po direktni poti. “Midva sva do tega prišla postopno – Maya po 12 letih vegetarijanstva, Jernej pa najprej nekaj mesecev eksperimentalno ni užival mesa, nato pa je želel preizkusiti še, kako se bo počutil brez mlečnih izdelkov, in bilo mu je všeč,” sta sklenila.

Najtežji del pri prehodu na veganski način prehranjevanja je za ljudi sprememba pri kuhanju oziroma iskanje nadomestkov.

Nekaj nasvetov: jajčne jedi lahko nadomestite s tofujem, za povezovanje sestavin pri peki uporabite eno merico vode in štiri merice moke, dobro se obnesejo tudi semena čije. Tudi alternativ mleku je precej – od ovsenega in riževega do sojinega, lahko pa ga naredite tudi sami, in sicer domače mandljevo mleko. Pred kuhanjem tega mandljev ne pozabite namočiti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 18:35 3. Februar 2013.

    Viri teh informacij so odlični.. Ljudje pa nasedajo in sprejemajo ta nezdrav način prehranjevanja kar tako ker je kul.. Ste …

  • 18:35 3. Februar 2013.

    Viri teh informacij so odlični.. Ljudje pa nasedajo in sprejemajo ta nezdrav način prehranjevanja kar tako ker je kul.. Ste …

  • EVI
    11:21 3. Februar 2013.

    Prijava na slovenski Enostaven veganski izziv poteka preko spletne strani: Veganeasy.org/slovenia

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.