Poslovila se je legenda filmskega in glasbenega sveta

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Umrl avtor glasbe Twin Peaksa Angelo Badalamenti.
Oglej si celoten članek

V 86. letu starosti je umrl ameriški skladatelj Angelo Badalamenti, ki je bil najbolj znan po ustvarjanju glasbe za filme režiserja Davida Lyncha, kot sta denimo Modri žamet in Mullholland Drive. Je tudi avtor glasbe za serijo Twin Peaks, za kar je prejel grammyja. Za skladbo Falling, ki jo je odpela Julee Cruise v seriji Twin Peaks, je prejel nagrado grammy za najboljšo pop instrumentalno izvedbo.

Badalamenti, ki je z Lynchem sodeloval še pri filmih Divji v srcu, Izgubljena cesta in Resnična zgodba, je pisal tudi glasbo za filme, kot so Nočna mora v Ulici brestov 3 v režiji Chucka Russella in Družinske božične počitnice, ki ga je režiral Jeremiah S. Chechik.

Sodeloval je tudi s številnimi znanimi glasbeniki, od Nine Simone in Shirley Bassey do Davida Bowieja, Paula McCartneyja in Lize Minnelli, piše filmska revija Deadline. Prejel je tudi nagrado za življenjsko delo World Soundtrack Awards in nagrado Henry Mancini, ki jo podeljuje Ameriško združenje skladateljev, avtorjev in založnikov, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.