Sploh obstaja kuhinja brez peteršilja? Res je, da eno od osnovnih začimb uporabljajo skoraj vsi, a kljub temu peteršilju pogosto delamo krivico. Sploh veste, kako zdrav je?
Varuje pljuča
Raziskave so pokazale, da peteršilj vsebuje olja, ki nevtralizirajo kancerogene, ki se prenašajo po zraku, in tako zavira nastanek tumorjev na pljučih, varuje pa tudi pred nastankom raka na črevesju in prostati.
Kralj antioksidantov
Bogat je z antioksidanti, ki uničujejo proste radikale, spodbujajo prebavo ogljikovih hidratov, imajo pa tudi močan protivnetni učinek. Že dve žlički peteršilja pokrijejo 16 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu C in več kot 12 odstotkov potreb po vitaminu A.
Krepi imunski sistem
Vitamina A in C imunski sistem krepita na več načinov. Vitamin C men drugim spodbuja tvorbo kolagena, pospešuje celjenje ran in skrbi za zdrave kosti in zobe. Vitamin A pa skrbi tudi za zdravo očesno sluznico, črevesje in sečne poti, skrbi pa tudi za zadostno količino belih krvničk, ki telo ščitijo pred okužbami.
Za zdravo srce
Redno uživanje peteršilja spodbuja cirkulacijo in telo ščiti pred nastankom bolezni srca in ožilja, pa tudi pred pojavom srče in možganske kapi, niža pa tudi nivo slabega holesterola.
Krepi kosti
Dve žlici peteršilja zadovoljita kar 153 odstotkov dnevne potrebe po vitaminu K, ki je nujen za sintezo proteina, ki ohranja gostoto kosti. Vitamin K preprečuje kopičenje kalcija v tkivih, ki lahko pripelje do ateroskleroze in drugih bolezni povezanih s cirkulacijo.
Za boljše živce
Vitamin K pa skrbi tudi za zdrav živčni sistem, saj spodbuja sintezo maščobe, ki skrbi za nevronske ovojnice.
Za prečiščevanje
Peteršilj ima zaradi visoke vsebnosti klorofila tudi prečiščevalne učinke – čisti kri ter razstruplja ledvice in jetra.