Sestavine:
- 80 dag majhnih, čvrstih bučk
- 2 strok česna
- 1 majhen por
- olivno olje
- 2 vejici bazilike
- 1 dl suhega belega vina
- 0,5 dl smetane za kuhanje
- 0,5 dl kisle smetane
- sol, poper
Priprava:
1. Bučke in por operite in narežite na tanka kolesca.
2. Na malo olivnega olja popražite česen. Dodajte bučke in por, solite in še kratko popražite.
3. Solite, zalijte z vinom in dušite.
4. Ko vino izpari, prilijte liter tople vode in pokrijte.
5. Ko juha zavre, kuhajte še deset minut.
6. Odstavite in juho zmeljite s paličnim mešalnikom ali pretlačite.
7. Vmešajte smetano za kuhanje in kislo smetano in začinite s poprom in nasekljano baziliko.
8. Postrežete lahko z opečenimi kockami kruha ali kuhanim rižem.