Podcenjena klamidija

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Na prvem mestu med spolno prenešenimi okužbami so okužbe s klamidijo in bradavice.
Oglej si celoten članek

Okužbe z bakterijo klamidije in primeri genitalnih bradavic, ki jih povzroča tudi humani papiloma virus, so po pojavnosti na prvem mestu, kaže letno poročilo inštituta za varovanje zdravja (IVZ) o spolno prenesenih okužbah (SPO) v Sloveniji. Lani je bilo tako po podatkih IVZ v Sloveniji prijavljenih skupaj 813 primerov  – od tega 20 tujih državljanov –, pri čemer so moški s 35 primeri več v prednosti.

Malo testov na klamidijo

Na IVZ ocenjujejo, da podatki o prijavljenih spolno prenosljivih okužbah dejansko podcenjujejo pojavljanje teh okužb med prebivalstvom, predvsem spolno prenesene klamidijske okužbe, "saj je v Sloveniji opravljenih zelo malo laboratorijskih preiskav na klamidijo". Število prijavljenih primerov zato ni zanesljiv pokazatelj bremena te okužbe, piše v poročilu.

Pri mladih klamidija

Statistika o spolno prenosljivih boleznih po podatkih IVZ kaže, da so najpogostejše okužbe s klamidijo (41) in gonorejo (7) v starostni skupini od 20 do 24 let. Pojavile so se tudi okužbe s sifilisom in virusom HIV, vendar v zelo majhnih odstotkih.

Sifilis pri moških

Poročilo ugotavlja, da je primerov zgodnjega sifilisa nesorazmerno veliko pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Od 34 primerov zgodnjega sifilisa pri moških jih je 16 navedlo vsaj enega moškega spolnega partnerja v zadnjih treh mesecih. V splošnem pa SPO pri nas pogosto ostanejo neprepoznane, številne diagnosticirane pa niso prijavljene, še piše v poročilu.

Genitalne bradavice

Med posledicami virusnih okužb so na prvem mestu genitalne bradavice. Toda pozor – kondom ni stoodstotna zaščita pred to nadlogo, saj se genitalne bradavice pojavljajo tudi na stegnih in trebuhu. 260 je bilo vseh primerov genitalnih bradavic lani.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.