Po hrano na bližnji travnik

Foto: Žurnal24 Sveže nabrane in pripravljene divje rastline okrepijo in poživijo telo, zato so
Divje rastline vsebujejo veliko več hranilnih snovi kot gojena zelenjava.
Oglej si celoten članek
Koprive vsebujejo tudi šestkrat več kalcija kot kravje mleko.
Dario Cortese

Od užitne divje hrane marsikdo pozna le regrat, čemaž, koprive in šparglje, a narava v teh dneh ponuja veliko več. V svet divjih rastlin smo se podali s poznavalcem Dariom Cortesejem, ki poudarja, da je treba za nabiranje izbrati travnike, neobremenjene s pesticidi.

Štirikrat več rudnin
Divja hrana v primerjavi z gojeno zelenjavo vsebuje v povprečju trikrat, štirikrat več vitaminov in štirikrat več rudnin, zato jo je treba uživati previdno, sploh če vaše telo tega ni navajeno. "Začnite postopoma in v manjših količinah, saj lahko že tridnevno zaporedno uživanje povzroči prebavne motnje," opozarja Cortese. Ne delajte si zalog; tovrstno hrano nabirajte sproti, saj je sezona od zgodnje pomladi do pozne jeseni. "Nabrane rastline samo malo poškropite z vodo in zaprite v posodo; na hladnem bodo zdržale tudi nekaj dni," dodaja.

Skutni zeliščni namaz. Potrebujete domačo skuto, po dve žlici kisle smetane in jogurta, ščepec soli in nabrane divje rastline. Skuto pretlačite ter ji dodajte kislo smetano, jogurt in sol. Zelišča operite, drobno sesekljajte in vmešajte v pripravljeno zmes. Namaz ponudite ob polnozrnatem kruhu.

V solati, juhi ali skuti
Najokusnejši so mladi poganjki, ki jih lahko uživate surove. Enako velja za liste, stebla in cvetove, ki bodo popestrili spomladansko solato. Rastline lahko pripravite tudi kot prilogo – skuhate jih v sopari ali zabelite z oljčnim oljem – ali uporabite kot dodatek pri enolončnicah, iz njih skuhate bogato juho ali drobno nasekljane zmešate s skuto. Divja zelišča, tako sveža kot posušena, pa porabite kot začimbe.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.