Sestavine:
- 1 zavitek listnatega testa
- 300 g paradižnika (pisanega, majhnega in velikega, npr. češnjev paradižnik, mesnati paradižnik, slivov paradižnik)
- 250 g sira ricotta
- 50 g parmezana
- 5 jedilnih žlic pinij
- 2 vejici origana
- oljčno olje
- Sol in poper
- bazilika za posip
Priprava:
- Za pripravo pisane paradižnikove pite moramo najprej paradižnike splakniti pod hladno vodo in jih obrisati do suhega. Velike paradižnike narežemo na tanke rezine, majhne pa prepolovimo.
- Parmezan naribamo, pinije pa nasekljamo. Oboje položimo v posodo, dodamo ricotto in dobro premešamo. Izdatno solimo in popramo.
- Origanove listke posmukamo z vejic in jih drobno nasekljamo. Listnato testo tanko razvaljamo, pekač za pite obložimo s papirjem za peko in vanj previdno vstavimo listnato testo. Premažemo z zmesjo iz ricotte, nanesemo paradižnike, solimo, popramo in začinimo z origanom. Na koncu pokapamo z oljčnim oljem.
- Pečemo 30 minut v predhodno ogreti pečici pri 170 stopinjah.
- Pisano paradižnikovo pito lahko po želji posujemo s svežo baziliko in postrežemo toplo.